Öcalan’ın avukatı Emekçi, Ortadoğu sorunlarının Demokratik Modernite ile çözülebileceğine işaret ederek, ‘Bu sistem sistem, hegemon güçlerin oyununu bozmaya yönelik’ dedi
ABD-İran arasında son süreçte yaşanan saldırılar Ortadoğu’daki krizi daha da derinleştirdi. Her gün yüzlerce insanın katledildiği ve bu bilançonun sadece istatistiksel rakamlar olarak kaldığı Ortadoğu’da akan kanı durduracak bir çözümü sağlamak hali hazırda oldukça uzak. Çatışmaların nereye varacağı kestirilemezken, 21 yıldır İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın bölgeye dair formüle ettiği çözüm önerileri bugünkü kaos ortamında yeniden gündemde. PKK Lideri’nin Ortadoğu’ya yönelik çözüm önerilerini Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Emran Emekçi Mezopotamya Ajansı’nda Ferhat Çelik’e değerlendirdi. Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de devletlerarası bir operasyonla Ortadoğu’dan çıkarılışının 3. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Emekçi, o dönemde ABD’nin ‘Büyük Ortadoğu Projesi’nin gündemde olmasını hatırlatıyor. Buna karşı Öcalan’ın Ortadoğu’da yürüttüğü çizginin ise, ‘Demokratik Ortadoğu Projesi’ olduğunu belirten Emekçi, “Öcalan’ın çizgisi demokratik bir Türkiye, Suriye, İran, Irak ve Ortadoğu’dur. Halklar lehine bir çizgidir. Sayın Öcalan hegemonya savaşlarına, milliyetçi, dinci, mezhepçi kaos yaratan politikalara karşı, demokratik Ortadoğu çizgisini savundu. Bu çizgi gelişme halindeydi. Bu da kapitalist hegemon güçlerin işine gelmiyordu. Çünkü onlar Ortadoğu’da kendi denetimleri dışında bir gelişmeye sıcak bakmıyorlardı” dedi.
‘Öcalan uyarmıştı’
Kapitalist güçlerin o dönemde Öcalan’ı da kendi politikalarına çekmeye çalıştıklarını ifade eden Emekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatta o dönemde elçileri aracılığıyla yaptıkları görüşmelerde, Öcalan’a Büyük Ortadoğu Projesi politikalarına gelmesi için dayatmalar olmuştu. Sayın Öcalan’ın bu güçlerin elçilerine, ‘Ben halklar lehine bir çizgiye sahibim ve Demokratik Ortadoğu misyonu var. Ben özgürlük savaşçısıyım ve başkasının savaşçısı olmam’ dediği için komplolar kuruldu ve tasfiyesine karar verildi. 9 Ekim komplosu bu temelde gelişti. Sayın Öcalan’ın demokrasi mücadelesini İmralı sürecinde derinleştirerek devam ettirdi. İmralı’da yazdığı savunmaları Ortadoğu krizine yanıt olacak biçimdedir.
Ortadoğu’da Uygarlık Krizi ve Demokratik Uygarlık Çözümü başlıklı kitabı çok net bu sorunlara cevap verecek bir çalışma. Burada Demokratik Modernite’nin sistemin Ortadoğu kaosuna karşı çıkabileceğini öğretiyordu. Hatta daha Şam’dayken Saddam’a gönderdiği bir mektubunda demokratikleşmesi gerektiğini, eğer demokratikleşmese götürüleceğini söylemişti. PKK liderinin o dönem yine Suriye Başkanı Beşar Esad’a da bir mektup gönderdiğini dile getiren Emekçi, Öcalan’ın Saddam gibi Esad’a da “Suriye demokratikleşmese Suriye de Irak’ın konumuna gelecek” uyarısında bulunduğunu ifade etti.
Öcalan’ın 9 Ekim’de Suriye’den çıkarıldıktan sonraki süreçte Arap müdahalesinin başladığını hatırlatan Emekçi, “Sayın Öcalan, ‘Eğer ben bu komployla İmralı tecridinde değil de Ortadoğu’da kalmış olsaydım, Irak’ın ve Suriye’nin durumu böyle olmazdı. Çünkü Ortadoğu sorunlarına çözüm getirecek tek paradigmayı biz temsil ediyorduk’ diyor. Demokratik Modernite sistemi aslında bu oyunu bozmaya yönelik bir sistem. Ortadoğu’daki sorunlar Demokratik Modernite sistemi ile çözülür” diye konuştu.
Denenmeyen tek yol demokrasi
Öcalan’ın perspektif ve düşüncelerinin Ortadoğu için ekmek ve su kadar önemli olduğunu söyleyen Emekçi, Öcalan’ın savunmalarında krizden çıkışın yolunu net bir biçimde ortaya koyduğunu vurguladı. Ortadoğu’da demokrasi kültürü ve anlayışının egemen kılınması gerektiğini belirten Emekçi, “Sayın Öcalan, onun için bütün çabalarında Türkiye, İran, Irak ve Suriye’ye diyalog çağrısında bulunuyor. Sayın Öcalan, ‘Hegemonyanın bizi böl-çatıştır-yönet oyununu bozalım. Demokratik birliğimizi kurarak bu oyun bozulur ve güçlü ve kalkınmış birer ülke haline geliriz’ çağrısında bulunuyor. Demokratik çözüm evrensel bir çözümdür. Sayın Öcalan, uygulanan deneyimlerden yola çıkarak, insanlık tarihindeki deneyimlerden yola çıkarak bu çözümü öneriyor. Ortadoğu’da denenmeyen tek şey demokrasidir” şeklinde konuştu.
İSTANBUL