ABD Başkanı ile Rusya Devlet Başkanı, pazartesi günü Helsinki’de Suriye’yi konuşacaklar. Trump’ın Suriye’den çekilme yönündeki eğilimine yönetimden itirazlar var
Washington Post gazetesi, ABD ile Rusya arasındaki Suriye anlaşmasının ayrıntılarını yazdı. “En tehlikeli sonuçları önlemek için hala zaman var” uyarısında bulunulan makaleye göre, masadaki anlaşma nedeniyle Amerikan yönetiminde derin bir bölünme yaşanıyor. ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 16 Temmuz pazartesi günü Helsinki’de bir araya geliyor. Masadaki Suriye’nin de görüşüleceği belirtiliyor. Washington Post yazarlarından Josh Rogin, bu görüşmede masaya gelecek anlaşmanın Amerikan yönetiminde yetkililer arasında sert tartışmalara yol açtığını da öne sürdü. Makaleye göre, masadaki anlaşmanın ayrıntıları şöyle: Öncelikle, Suriye’de şiddete son verilmesi, mültecilerin dönüşünün sağlanması ve böylece siyasi bir sürecin başlaması yer alıyor. ‘Suriye’den bir an evvel çekilme’ niyetini ilan etmiş olan Trump, bu anlaşmayla ülkenin kuzeydoğusundaki yaklaşık 2 bin 200 Amerikan askerini çekecek. Bölgedeki Amerikan askerlerinin çekilmesiyle, bugüne dek ABD’den destek alan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Beşar Esad yönetimi ve Rusya ile birlikte çalışmaya teşvik edilecek. Rusya ABD’nin çekilmesi karşılığında, Suriye’nin Ürdün ve İsrail sınırlarındaki İran varlığını sınırlandıracak.
Yönetim ikiye bölündü
Washington Post yazarı Rogin’e göre, Trump Rusya’yla Suriye konusunda bu temelde anlaşmaya meyilli. ABD Başkanı’nın bu ayrıntıları geçen ay Washington’da ağırladığı Ürdün Kralı Abdullah’la da ele aldığı biliniyor. Gazeteye konuşan iki Amerikalı yetkili, anlaşmanın yapılması için özellikle bastıran iki önde gelen isim olduğunu söyledi: Biri, Trump’ın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Bret McGurk; diğeri de Türkiye Büyükelçisi olarak atanması beklenen David Satterfield.
IŞİD endişesi
Dışişleri, Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri ise masadaki anlaşmaya karşı çıkıyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın, ABD’nin Suriye’nin doğusu sınırındaki el Tanf üssünden vazgeçmesine karşı çıktığı belirtiliyor. Bolton’ın aynı zamanda, herhangi bir anlaşmanın İran’ın Suriye’den tamamen çekilmesini sağlaması gerektiğini düşünüyor. Askeri yetkililer ise söz konusu anlaşmanın IŞİD’le mücadeleyi yarım bırakmasından endişeli.
Suriye rejim ordusu Dera’ya girdi
Dera’da operasyon sürerken, BM Genel Sekreteri Suriye’nin geleceği için siyasi çözümün önemine dikkat çekti. Şam rejimine ait zırhlı araçlar, Rus askeri birlikte, dün ülkenin güneyindeki Dera kent merkezine girdi. Görgü tanıklarına göre, Rejime askerleri, Ömeri Camii yakınlarında Suriye bayrağı astı. Bu arada ordu güçlerinin Dera’ya girdiği sırada, IŞİD’in kentin güneyindeki Hit bölgesi ile bir köye saldırı düzenlendiği bilgisi geldi. Aynı gün savaş uçakları Halep ve İdlib’i bombaladı. Koalisyon Güçleri ise Irak sınırındaki Ebu Kemal’i bombaladı. Onlarca kişini öldüğü öne sürüldü.
WASHINGTON