Putin’in devreye girmesiyle Libya’da yürürlüğe giren ateşkesten sonra tarafların bugün Moskova’da bir anlaşma imzalaması bekleniyor. Çavuşoğlu ve Akar da bu amaçla Moskova’ya gitti
Libya’da Pazar günü itibarıyla yürürlüğe giren ateşkes sonrası Trablus merkezli ve Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es Serrac ve General Halife Hafter, Moskova’da temaslarda bulunacak.
Libya’da yaklaşık dokuz ay savaşan ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 8 Ocak’ta Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrası ateşkes kararı alındı. Ortak ateşkes çağrısı üzerine çatışmaları durduran tarafların bugün bir ateşkes anlaşması imzayabileceği açıklandı.
Ayrı ayrı görüşecekler
Rusya’nın Libya için kurduğu temas grubunun başındaki Lev Dengov, Serrac ve Hafter’in Moskova’da gerçekleştireceği görüşmeler hakkında bilgi verdi. Euronews Türkçe’de yer alan habere göre Rus yetkililerin Türk heyetinden temsilcilerle ayrı ayrı görüşeceğini kaydeden Dengov, “Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’dan temsilciler de muhtemelen görüşmelerde gözlemci olarak yer alacak. Serrac ve Hafter’in ateşkes ve detayları üzerine bir anlaşma imzalanma ihtimali dâhil, Libya’daki olası çözüm koşullarını belirlemek zorunda” sözlerini kullandı. Rus yetkili, Serrac ve Hafter’in yüz yüze görüşüp görüşmeyeceğinin henüz belli olmadığını ifade etti.
Çavuşoğlu ve Akar Moskova’da
Akar Moskova’daki görüşmelerde Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Savunma Bakanı Hulusi Akar da yer alıyor. Çavuşoğlu, Twitter’daki paylaşımında, “Libya’da barış ve istikrarı sağlama çabalarımız kapsamında Moskova’dayız” dedi.
İki ayrı yönetim
Libya’da Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilip öldürülmesinden sonra ülkede iki ayrı yönetim baş gösterdi. Türkiye’nin desteklediği Serrac liderliğindeki hükümet, Libya’nın batısında yer alıyor. Libya’nın doğusu başta olmak üzere büyük bölümü ise Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun kontrolünde. General Hafter; Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa tarafından destekleniyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Türkiye dışındaki destekçileriyse Katar ve İtalya.
Hafter komutasındaki güçlerin Trablus’u ele geçirmek için geçen Nisan ayında başlattığı operasyonlar nedeniyle zor durumda olan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye’den asker talebinde bulunmuştu. Türkiye de bunun üzerine geçtiğimiz haftalarda Libya’ya asker göndermeye başladığını duyurmuştu. Türkiye ayrıca Libya’ya Suriye’de desteklediği grupları da bölgeye göndermişti.
Erdoğan ‘gayri meşru’ demişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Libya’daki meselenin askeri olarak değil diplomatik olarak çözülmesi gerektiği yönündeki eleştirilere “Hafter meşru bir siyasetçi değil, adam gayrimeşru. Ona meşruiyet kazandırmanın gayreti içinde olanlar var’ demişti.
DIŞ HABERLER