Türkiye destekli ÖSO kaynakları, hükümete yakın olarak çalışan bir Türk güvenlik şirketinin kendilerini Libya’ya götürdüğünü açıkladı
Meclis’te geçen hafta kabul edilen tezkeresiyle Libya’ya asker göndermenin yolu açılırken, Türkiye destekli ÖSO’nun Libya’ya gönderildiği artık netleşiyor, hatta Libya’dan gelen ÖSO’cu cenazelerinin Bab’da gömüldüğü bilgileri geliyor. BBC Türkçe’ye konuşan Suriyeli militanlar iddiaları doğrularken, Türk yetkililer ise “Bu kendi inisiyatiflerinde. Bizim kontrolümüzde yaşanan bir süreç değil” dedi.
Aralık ayının son günlerinde çeşitli videolarda, Suriyeli militanlar, General Hafter’e karşı savaşmak üzere Trablus’ta olduklarını söylüyordu. BBC Türkçe’ye konuşan Suriyeli kaynaklar ise, Fehim İsa ve Sultan Murad Tugayları’ndan 1000- 1500 arası savaşçının yaklaşık 1 ay önce Libya’ya gönderildiğini söyledi. Yaklaşık 500 kişilik bir grubun daha gönderileceğini iddia eden kaynaklar, Libya’ya giden savaşçıların maaşlarının artırıldığını da söyledi.
İsteyen gidiyor, biz ne yapalım!
Buna karşın BBC’nin görüştüğü bir Türk güvenlik yetkilisi, Libya’da şu an Suriyeli savaşçıların bulunduğunu ancak bu savaşçıların gidişinin Türkiye tarafından kontrol edilmediğini söyledi. Libya’da savaşmak isteyen militanların İstanbul’dan uçağa binip Trablus’a gitmesinin önünde bir engel olmadığını belirten yetkili, Ankara’nın yönlendirmesi olmadığını iddia etti. Oysa, Suriye’de Türk askeri tarafından desteklenen ÖSO’cuların silahları ve maaşları Türkiye tarafından sağlanıyor. Yetkili, Suriyelilerin Libya’ya silahlarıyla gidip gitmediği konusunda bilgi vermedi. BBC’ye konuşan kaynaklar ise, bu muhaliflerin Türkiye içinde, Suriye sınırına yakın bölgelerde 1 haftalık bir eğitimin ardından Libya’ya gittiklerini söyledi. SOHR, militanların 2 bin dolar karşılığında Libya’ya gönderildiğini, 3 aylık ya da 6 aylık kontratlarla Trablus’a gönderilen savaşçıların bölgede kalış süresi uzadıkça maaşlarının da 2 bin 500 dolara kadar çıktığını açıklamıştı. BBC Türkçe’ye bilgi veren ÖSO kaynakları, Libya’ya gidecek olan savaşçıların sayısının yaklaşık 2 binle sınırlı tutulacağını çünkü şu an İdlib’de daha fazla savaşçıya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor
SADAT mı örgütlüyor?
Reuters’e konuşan ÖSO kaynakları da, Ankara’nın kendilerinden böyle bir talepte bulunmadığını, ancak militanların maaş uğruna Libya’ya gitmek için bireysel olarak başvurduğunu söyledi. ÖSO kaynakları, başvurulan yerin de hükümete yakın olarak çalışan bir Türk güvenlik şirketi olduğu bilgisini verdi. Bu ifadeler ise akla AKP tarafından kurulan SADAT şirketini getirdi. Birçok haber kaynağı, ÖSO’cuların Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin kurduğu Uluslararası Savunma Danışmanlık Şirketi’ne (SADAT) kaydolduğunu ve Libya’ya bu yolla gittiklerini yazdı.
Wagner’i örnek göstermişti
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 10 Aralık’ta Bilkent Üniversitesi’nde öğrencilerin sorularını yanıtlarken, Rusların Wagner güvenlik şirketini örnek göstererek, “Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, o zaman Libya’ya da aynı şekilde elemanlarımızı gönderebiliriz” diyerek bu konuda sinyal vermiş, önceki gün de “muharip güç olarak farklı ekiplerin görev yapacağını” söyledi.
Libya’da 6 ÖSO’cu öldü
Libya’da savaşmak için giden ÖSO gruplarından bugüne dek 6 kişinin öldüğü ve Mutasım grubundan bir militanın cenazesinin dün Bab kentine getirilerek burada defnedildiği bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) kaynaklarına göre, “Sultan Murad” ın 3 üyesinin öldürüldüğü kesin. SOHR, 9 Ocak’ta, 2002 doğumlu Serêkaniyê’nin Hamid kasabasından gelme bir militanın cenazesinin Sultan Murad saflarına getirildiğini doğrularken, Türkiye’nin ölenlerin ailelerine iki yıl boyunca maddi tazminat sözü verdiğini belirtti.
Türk askeri iddiası
Öte yandan, Libya basınında çatışmalarda üç Türk askerinin öldüğü, altısının da yaralandığı iddiası yer aldı. Yaralıların Nalut Hastanesinde olduğu ileri sürüldü. LUO, Misrata’da esir alınan bir milise ait olduğu iddia edilen, Türk subayları tarafından eğitildiğini itiraf ettiği bir video kaydı yayınladı.
HABER MERKEZİ