Dünyanın önde gelen yayın kuruluşları arasında yer alan BBC, kadın çalışanlarına yönelik yaptığı ayrımcılıkla tekrar gündeme geldi. Mahkeme BBC’nin kadın-erkek ücret eşitliği ilkesine aykırı davrandığını kaydetti
Birleşik Krallık beratı altında ve devletin mali desteğiyle yayın yapan BBC, aynı zamanda dünyanın önde gelen yayın kuruluşları arasında yer alıyor. Hükümetler dahil her kesime karşı eleştirel ve yansız tavrı sıkça övülen kanalın kadın-erkek eşit ücret politikasına uymaması ise tepki çekiyor.
ANF’nin haberine göre; 2018 yılında Carrie Garcia adlı Çin’de görev yapan bir baş editörünün eşitlik ilkesine uyulmadığı gerekçesiyle istifa etmesinin öncesinde, 2017 yılında yayınlanan maaş listeleri de kadınların erkeklerden çok daha düşük maaşlarla çalıştırıldıklarını göstermişti.
Kadın sunucu haklı bulundu
Halen BBC’de Newswatch isimli ve kanalın haberlerinin izleyicilere yorumlatıldığı bir programı sunan Samira Ahmed, benzeri bir programda çalışan erkek meslektaşına 7 kat daha fazla maaş ödenmesine karşı dava açmıştı. Ahmed, kendisine program başına 440 sterlin ödenmesine karşılık, ‘Points of View’ adlı benzeri bir programın sunucusu Jeremy Vine’e 3 bin sterlin ödenmesine karşı çıkmıştı. Ahmed, bugüne kadar Vine ile arasındaki ücret farkının toplamına denk gelen 700 bin sterlin tazminat talep etmişti.
‘Kadın-erkek ücret eşitliği ilkesine’ uyulmadığı ve ‘ayrımcılık yapıldığı’ suçlamasıyla açılan davada mahkeme, Ahmed’in haklı olduğuna hükmetti.
Kararın ardından Britanya Gazeteciler Sendikası (NUJ) üzerinden yayınladığı açıklamada, kararın oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Mahkemede haksız bulunan BBC yönetimi ise, ücret eşitsizliğinin çalışanların ‘cinsiyetleriyle bağlantılığı olmadığını’ savundu. Mahkemede yapılan savunmada, ücretlerin programların izlenme oranlarına göre belirlendiği ve Points of View programı sunucularının ‘kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın’ yüksek ücret aldıkları iddia edildi.
Açıklanan rakamlar kanalı yalanlıyor
Kadın basın emekçilerine yönelik ücret eşitsizliğinin sadece programların kaliteleriyle bağlantılı olmadığı da bizzat BBC tarafından yayınlanan verilerde ortaya çıkmıştı.
Temmuz 2017’de kanalın yöneticileri ve çok izlenen tanınmış isimlerine verilen ücretlere ilişkin yayınlanan verilerde, yıllık 150 bin sterlinin üzerinde ödenen 200’ün üzerinde isme yer verilmişti. Ancak söz konusu listede dahi kadınların oranı üçte birle sınırlı kalmıştı. Ayrıca listeye giren kadınların çoğunun diğer tüm erkek yöneticiler veya tanınmış simalarından çok daha düşük gelir elde ettikleri ortaya konmuştu.
O dönem açıklama yapan kanalın genel direktörü Tony Hall, 2020 yılına kadar ‘kadın-erkek’ ücret eşitliğinin sağlanacağı vaadinde bulunmuştu. Ancak medyaya yansıma şansı bulunan Samira Ahmed olayı sayesinde, aradan geçen sürede pek bir ilerleme sağlanmadığı anlaşılıyor.