Valiliğin ‘güvenlik’ iddiasıyla durdurduğu Mardin Kızıltepe’deki yol yapım çalışmaları, kayyum atandıktan sonra daha da yavaşladı. Yurttaşlar, özellikle yağmurdan sonra yolda yürüyemediklerini belirterek, ‘Kayyımın da umurunda değil. Belediye buralar ile ilgilenmiyor’ dedi
Mardin’in 260 bin kişilik nüfusa sahip Kızıltepe ilçesinde bitmek bilmeyen yol çalışmaları hayatı çekilmez kılıyor. Kızıltepe Belediyesi’ne 2016 yılında atanan kayyım 31 Mart yerel seçimlerine 3 ay kala başlatılan ancak seçimin son günlerine doğru durdurulan yol çalışmaları, seçimlerin ardından kolları sıvayan HDP’li yönetim bir kez daha kayyım atınarak engellendi.
Ancak Mardin Valiliği’nin “güvenlik” iddiasıyla müdahale ederek durdurduğu yol çalışmaları, Mardin Büyükşehir ve Kızıltepe Belediyesi’ne yeniden kayyım atanmasının ardından tekrar başlatıldı. Ancak çalışmalar bir türlü bitmek bilmedi.
Çamur deryasına döndü
Mezopotamya Ajansı’ndan Ömer Akın’ın haberine göre, çalışmalara doğalgaz ve elektrik hatlarının yer altına alınma çalışmalarının da plansız bir şekilde eklenmesiyle, sokaklar köstebek yuvasına döndü. Yapılan kazıların ardından oluşan çukurlar, araçlarda maddi hasarlar yaratırken, yağışlarla birlikte çukurlarda su birikintileri oluşması sonucu kent çamur deryasına döndü.
‘Kimse yürüyemiyor’
Gelinen duruma dikkati çeken yurttaşlardan Alaattin Bulut (38), “İnsanlar gidiyor Mersin’e biz gidiyoruz tersine” diyerek duruma tepki gösterdi. 30 yıl önce dahi ilçenin bu kadar geri bir durumda olmadığını dile getiren Bulut, “Bu insanlık hali değildir. Yağmur yağınca kimse yürüyemiyor. İnsanlar paçalarını çekiştire çekiştire yürüyor. Eskiden lastik ayakkabılar ile kışı geçiriyorduk şimdi çizmede yetmiyor” dedi.
‘Kazdıkları yeri bile kapatmadılar’
Sokaklarda elektrik ve doğalgaz hatlarının yer altına alınması için sürekli kazı yapıldığını aktaran Ramazan Albayrak, “Sokaklarımızı bozanlar kazdıkları yerleri bile kapatmadılar. Normalde kazdıkları yerleri 3 içinde kapatmaları gerekiyordu, fakat 3 ay oldu hala kapatmadılar. Buraları kim denetliyor? Belediyeyi arıyoruz, telefonları açmıyor. Aylardır bu rezilliği çekiyoruz. Bu yapılan çalışmalardan dolayı kanalizasyonlar tıkanmış. Yağmur yağdığı zaman bodrumlarımızı su basıyor. Belediyeden kimse gelip bu sokakları denetlemiyor. Defalarca aramama rağmen, telefondan görüntü çekip atmama rağmen muhatap bulamıyoruz” diyerek tepki gösterdi.
‘Konuşmaya korkuyoruz’
Faruk Sarıbatur, sokakların 3 ayda bir kazıldığını ve bu yapılan kazıların üstünün kapatılmadan bırakıldığını söyledi. Üzeri örtülmeyen yerlerde zamanla çukurların oluştuğunu söyleyen Sarıbatur, “Yağmur yağdığı zaman çukurlar su ile doluyor. Derinliğini göremiyoruz. Araçla içine girince tampon silindir her şey kırılıyor. Esnaflık yapıyoruz burada. Çukurlardan dolayı araç dükkâna yanaşamıyor. Malzemelerimizi sırtımızda 2 yüz metre kadar taşımak zorunda kalıyoruz. Her anlamda perişan durumdayız. Belediyeye kayyum atandı. Kayyımın da umurunda değil. Belediye buralar ile ilgilenmiyor. İnsanlar ses çıkarmaya korkuyor. Kayyım atandığı için konuşanı alıyorlar. Bizde korkuyoruz konuşmaya. Gözlerimizi korkutmuşlar konuşamıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Her geçen gün bozuluyor’
Belediyenin görevinin hizmet olduğunu hatırlatan İrfan Güçlü, “Bu belediye hiçbir şey yapmıyor. Sürekli ‘borçluyuz’ diyor. Ona bakarsanız, halk belediyeden daha çok borçlu. Kendi cebimizden yapmayı düşündük ama bir metre iki metre yapabiliriz. Bütün Kızıltepe’yi yapacak gücümüz yok. Dedelerimizin zamanında böyle çukurlar yoktu. Burası büyük bir ilçedir. Ticaret yeridir. Çukurlarda biriken sular yüzünden dükkânlarımızın önüne çıkamıyoruz. Bizde halkız. Buraların yapılmasını istiyoruz. Her geçen gün daha da bozuluyor” şeklinde konuştu.
“Maalesef 80’lere döndük” diyen Enver Timur ise, “Şuan Kızıltepe’nin bütün sokakları böyledir. Başka bir ülkede yaşıyoruz. Burası Güneydoğu olduğu için buralara ikinci gözle bakıyorlar. Faturalara gelince şişiriyorlar ama hizmete gelince yok” dedi.