Küresel ısınmanın etkisi dünyanın her noktasında hissedilmeye başlarken, hava şartları nedeniyle bitki örtüsü görülmesinin imkansız olduğu Everest Dağı ve Himalayalar’da bitkiler yetişmeye başladı
Kürsel ısınmanın etkisi dünyanın her yerinde hissedilmeye başlandı. Yılın bu zamanlarında karla kaplı olması beklenen Everest Dağı ve Himalayalar’da bitkiler yetişmeye başladı. Normal şartlarda bu bölgelerde bitki örtüsünün yetişmesi mümkün değilken, uzmanlar sel baskınları konusunda uyarı yaptı. 1,4 milyar insanın su tedarik alanı olan bölge, Asya’nın en geniş nehirler sistemini besliyor.
1993-2018 aralığına ait NASA’dan gelen fotoğrafların incelenmesi sonucunda İngiltere’nin Exeter Üniversitesi’nden araştırmacılar deniz seviyesinden 4150 metre yükseklikten 6000 metre yüksekliğe kadar, bitkilenmenin ne kadar yaygın olduğunu ölçmeye çalıştı.
Bilim insanları Himalayalar’da dağlarda ağaçların en son göründüğü yer ile karın hiç erimediği alanın başladığı sınır arasında bitkilerin yayılma oranını ölçmek için uydu verilerini kullandı.
2000 yılından beri buzulların erimesi ikiye katlanan Himalayalar’daki buzulların dörtte birinden fazlası son kırk yılda kaybedildi. Bitkilenmenin su kaynaklarını nasıl etkileyeceği bilinmemekle birlikte Kuzey Kutbu’nda bitkilenmenin artması üzerine yapılan çalışmalar, bu bitkilenmenin etrafta ısınma etkisi yarattığını ortaya koydu.
Everest’te yıllara göre bitkilenme
Bitkilenmenin Himalayalar için oldukça kötü bir haber olduğu yorumunu yapan Exeter Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü’nden Dr. Karen Anderson sel baskınlarının artması riskine dikkat çekti. Fakat Anderson henüz yalnızca Tibet’te araştırma yapıldığını, daha fazla bitkilenmenin sel riskini artırmayabileceğini ve bölgeyle doğrudan ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: The Guardian