Avustralya’da 4 aydır süren yangınların daha da artarak devam edeceği belirtilirken, bazı bölgelerde ortaya çıkan susuzluğun faturası develere kesildi. Deve ve atlar helikopterlerden sıkılan kurşunlarla katlediliyor
Avustralya’da 10 milyon hektar ormanın küle dönmesinin faturası develere ve atlara çıkarıldı. Avustralya’daki develer ve atlar, kuraklığın etkili olduğu bölgelerde suyu tükettikleri gerekçesiyle öldürülmeye başlandı. Deve ve atların suyu tükettiği iddia edilen bölgelerin kaya gazı sondaj sahaları olması dikkat çekti. Susuzluğun özellikle son yıllarda giderek büyüyen maden ve kaya gazı üretimleriyle ortaya çıkmış olması ve dünyanın en büyük kömür üreticisi ve tüketicilerinden biri olan Avustralya’da iklim değişimine olan etkisi susuzluğu ortaya çıkaran en önemli faktörler olduğu biliniyor.
Katliam talebi
Aborijinlerden! İronik olan ise bu katliam talebinin Aborijin liderlerinden gelmesiydi. Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara’daki (APY) Aborijin liderlerden geldiği belirtilen taleple 10 binden fazla deve ve bir o kadar at helikopterlerden profesyonel atıcılar tarafından 5 gün sürecek olan katliama develerden başlandı. APY Yönetim Kurulu üyesi Marita Baker, “Aşırı sıcak ve rahatsız şartlarda saplanıp kaldık, kötü hissediyoruz, çünkü develer gelip çitleri yıkıyor, evlerin etrafında dolaşıyor, klimalardan su içmeye çalışıyor” sözleri dikkat çekti. 19. yüzyıl sonlarında İngiliz sömürgecilerin Avustralya’ya gelerek Aborijinlere uyguladığı katliamlar sonrası halk köleleştirilmiş ve ardından büyük bir maden yağması başlarken aborijinler madenlerde kölelik koşullarında çalıştırılmıştı.
‘Çok su içiyorlar’
Karbon üretim uzmanı olduğu iddia edilen Avustralyalı arazi şirketi Regenco’nun CEO’su Tim Moore’nin yaptığı açıklama Avustralya gazetelerine taşınırken CEO Moore, “1 milyon vahşi devenin yılda bir tona eşit karbondioksit çıkardığını ve bunun yollarda ilave 400.000 otomobile eş değer” olduğunu iddia etmesi dikkat çekmişti. Develerin yaşam hakkı ile 400 bin aracı karşılaştırması kapitalizmin çıkarları karşısında deve ve atların yaşam hakkının olmadığını gösterdi. Özellikle Batı Avustralya’da ortaya çıkan susuzluğun ve kuraklığın başlıca nedeni madenler ve kaya gazı üretimleri olduğu bilinirken, develerin yaşam hakkı ‘çok su içiyorlar’ diye katliam kararı verilmesi faturanın develere çıkarılmaya çalışıldığını gösterdi.
Havalar yeniden ısınıyor
Meteoroloji, Batı NSW’de sıcaklıkların 45 derecelere çıkacağını bildirdi. Batı NSW, Greater Sydney, Central Ranges, Illawarra ve Shoalhaven, Southern Ranges, Far South Coast, Monaro Alpine, Southern Slopes, Eastern Riverina ve Northern Riverina bölgeleri için kesin ateş yakma yasakları yürürlükte bulunuyor. Cuma sabahı itibarıyla NSW’de 55’i kontrol dışı 132 yangın sürüyordu. Meteoroloji Bürosu, Kuzey Victoria için aşırı yangın riski uyarısı yaptı, Mallee ve kuzeydoğu bölgeleri içinse ciddi risk uyarısı yapıldı.
Avustralya geleceğin özeti!
Sydney Üniversitesi’nden profesör Chris Dickman yaptıkları araştırmanın sonucunda, bir milyar hayvanın yangınlarda can verdiğini açıkladı. Küresel ısınmanın rolüne vurgu yapan Dickman, “Öylesine geniş bir alanda bu kadar hızlı bir şekilde yaşanan mevcut yıkımın benzeri yok. Hem yüz ölçümü hem de etkilenen hayvan sayısı bakımından devasa bir olay” dedi. Dickman, “Bazen Avustralya’nın tehlikeyi haber vermek için kömür madenine konulan kanarya olduğu söylenir. Muhtemelen, dünyanın başka yerlerinde iklim değişikliklerinin sonucunun ne olacağını Avustralya’da gözlemliyoruz” şeklindeki sözleriyle dünyanın geleceğinin özetini aktardı.
EKOLOJİ SERVİSİ