Haşdi Şabi’nin Irak ve Suriye sınırındaki üsleri yine bombalandı. İran, senaryosunu ve planladıklarını duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi, Trump’ın askeri bir adım atmasına sınırlama getirme tasarısını kabul etti
ABD-İran arasındaki krizde ortaya çıkan planlar olası savaşın boyutlarının nerelere varabileceğini gösterdi. İran Devrim Muhafızları Uzay ve Havacılık Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, ABD karşılık vermiş olsaydı 5 bin kadar kişinin öldürüleceği şeklinde karşılık vermeyi planladıklarını açıkladı. ABD’de Demokratlar Trump’ın askeri adım öncesi Kongre’den izin alması yönünde karar aldı.
ABD, İran, Irak, Suriye hattında yine saldırı haberleri geldi. Suriye-Irak sınırı yakınlarında Haşdi Şabi’ye ait, silah ve mühimmat taşıyan araçlara hava saldırıları düzenlendiği bildirildi. Lübnan merkezli Al Mayadeen kanalı, Haşdi Şabi’ye ait araçların vurulduğunu duyurdu. Bazı sosyal medya hesapları, saldırıların İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-15’ler tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. İddialara göre savaş uçaklarının saldırılarının hedefinde Haşdi Şabi’ye ait ve içerisinde İran tarafından tedarik edilen roket, füze ve ekipmanların bulunduğu bir cephanelik vardı. Cephaneliğin Haşdi Şab bileşeni “İmam Ali Tugayları”na ait olduğu öne sürüldü. Kimi basın organları ölenler olduğunu yazdı. İran Mehr ajansı da saldırıya yer verdi. Reuters haber ajansı da, Irak’ın Selahaddin vilayetinde ABD askerlerinin bulunduğu Beled Üssü yakınına roket düştüğünü bildirdi. ABD’nin mi İsrail’in mi vurduğu sorusu soruluyor. ABD’nin 29 Aralık’ta Suriye-Irak sınırındaki Haşdi Şabi üslerini bombalaması sonrası, ABD elçiliği Haşdi Şabi milisleri tarafından basılmış, girişi yakılmıştı.
İran’ın, ABD ve Kürt partilere mesaj için ABD, İngiltere, Danimarka, Norveç gibi ülkelerin askerlerinin olduğu Ayn El Esad ve ABD özel kuvvet ve istihbarat birimleriyle bazı ülke askerlerinin olduğu Hewler üslerini vurması sonrası farklı boyut kazanan krize dair diplomasi trafiği de sürüyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile telefonda bölgedeki gelişmeleri görüştü.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Donald Trump, NATOME önerdi: “NATO Ortadoğu’yu da kapsamalı. NATO ve Ortadoğu. İsmi NATOME olabilir. Çok güzel değil mi? İsim bulmada çok iyiyimdir” dedi. Trump geçmişte NATO’yu “gereksiz bir kurum” diye nitelemişti.
Temsilciler Meclisi tırpanı
İran’ın Irak’taki iki koalisyon üssünü vurması sonrası alram durumunda olan ABD’nin Temsilciler Meclisi de, 1973 tarihli Savaş Yetkisi Yasası uyarınca Başkan Donald Trump’ın İran’a yönelik askeri eylemlerine kısıtlama getiren karar tasarısını onayladı. Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde 194’e karşı 224 oyla kabul edilen tasarı, ABD’ye yönelik “yakın” saldırıları engellemeye yönelik olanlar dışında, İran’la girilecek herhangi bir çatışma için Kongre’nin onayının alınmasını öngörüyor. Senato’dan geçme ihtimali düşük tasarı sembolik nitelikte.
Haber verme tartışması
Bağdat Büyükelçiliği önündeki şiddetin sorumlusu gösterilen Süleymani’ye suikastin intikamı için İran’ın saldırısının kendi kamuoyuna dönük show ve sembolik olduğu yorumları yapılıyor. Saldırı öncesi ABD’ye kimi ülkeler üzerinden haber verildiği ve askerlerin sığınaklara alınıp, savunma önlemleri alındığı kaydediliyor. Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Ali Fadavi 5 Ocak’ta devlet televizyonuna açıklamasında, ‘Amerikalıların saldırıdan sonra, cuma sabahı, diplomatik girişimlerde bulunduğunu’ belirtip, “‘Hatta intikam almak istiyorsanız, bizim yaptığımızla orantılı intikam alın’ dediler” ifadelerini kullanmıştı.
DIŞ HABERLER