ABD’de yayımlanan Çin merkezli insan hakları raporunda 2019 yılında Çin’in ‘insan hakları ve inanç özgürlüğü konusunda daha da gerilediği’ belirtilirken, yaptırım çağrısında bulunuldu
Amerikan Kongresi İcra Komisyonu Faaliyet Raporu yayımlandı. Yıllık yayımlanan İnsan hakları raporunda, 2018 Ağustos ve 2019 Ağustos tarihleri arasında Çin’in insan hakları konusunda daha da gerilediği belirtilerek yaptırım çağrısında bulunuldu.
Raporda, Çin’in dini azınlık, işçi eylemleri ve özellikle Sincan bölgesindeki gelişmelere odaklanan basının üzerindeki baskılar detaylı bir şekilde anlatılırken, ‘Çinli yetkililer insanlığa karşı suç işliyor’ denildi.
Washington merkezli Çin’e dönük son insan hakları raporu olan bu değerlendirmede ayrıca, en az bir milyon insanın gözaltına alındığı ve Batı tarafından bu durumun, ‘dini özgürlüğün ve insan hakları ihlalinin mezarlığı’ olarak görüldüğü belirtildi.
Çin’in yüz tanıma sistemi kullandığı belirtilerek, Çin’in bir açık hava hapishanesi olduğu belirtilen raporda, iddialar hakkında açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı, raporun objektif ve güvenilir olmadığını söyleyerek, suçlamalar reddetti.
1 milyon Uygurlu müslüman kamplarda
Yaklaşık 1 milyar 385 milyon nüfuslu Çin’de Budistler nüfusun yaklaşık yüzde 18, Hristiyanlar yüzde 5’ini ve Müslümanlar da yüzde 1,8’ini oluşturuyor.
Çin hakimiyeti altında bulunan ve Uygurların yoğun yaşadığı bölgelerden çekilmiş uydu görüntülerinde, yüksek duvarlı inşaatların yapıldığı ve bu yapıların Uygur Türkleri için toplama kapları olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştı.
Ayrıca 2019 yılındaki BM raporunda da Çin’in ‘Eğitim Merkezi’ dediği kamplarda 1 milyon civarında Uygur Türkü’nün tutulduğu belirtilmişti.
Yüz binlerce Uygur, Kazak ve diğer Müslümanlar “eğitim kampı” adı altındaki “toplama kamplarına” gönderilirken, hükümetin görevlendirdiği dini yetkililer ise müslümanlara yönelik bir baskı olmadığını, devlet politikasının sadece radikal fikirlere sahip olanları hedef aldığını iddia ediyor.
Dış Haberler