İran, Tahran’da düşen Kiev’e giden yolcu uçağının kara kutusunu vermeyeceğini açıklamıştı. İran’ın ABD üssüne saldırmasından birkaç saat sonra meydana gelen olayda, büyük önem taşıyan soruşturma ile ilgili Pompeo, Ukrayna’ya ‘işbirliği’ çağrısı yaptı
İran, dün Tahran İmam Humeyni Havalimanı’ndan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının kara kutularının ABD’ye ve ABD merkezli uçak üreticisi Boeing’e verilmeyeceğini açıkladı.
İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzadeh “Kara kutuları üretici firmaya ve Amerikalılara vermeyeceğiz. Kaza İran havacılık kurumu tarafından incelenecek ancak Ukraynalılar da soruşturmaya katılabilir” açıklamasını yaptı. Abedzadeh uçağın kara kutularının hangi ülke tarafından inceleneceğini ise açıklamadı.
Bakımı iki gün önce yapıldı
İlk tespitlere göre, PS 752 sefer sayılı uçağın havada alev aldığı ve teknik sebeplerden ötürü düştüğü tahmin ediliyor. İran Sivil havacılık Organizasyonu’nun raporuna göre, bölgede bulunan görgü tanıkları uçağın düşmeden önce yandığını söylediler.
Açıklanan raporda herhangi bir teknik problemden söz edilmezken, Reuters Haber Ajansı’na konuşan Kanadalı güvenlik kaynakları, uçağın motorunun aşırı ısındığına dair kanıtların olduğunu söyledi.
Ukrayna Uluslararası Havayolları, Boeing 737-800NG tipi uçağın 3 yıllık olduğunu ve kazadan iki gün önce bakımının yapıldığını açıkladı. Ukrayna hükümeti de olayı araştırmak üzere kriz grubu kurdu.
Ukrayna Rus füzesinden şüpheleniyor
Kazanın ardından Ukrayna bugün yaptığı açıklamada ise, uçağın kaza sebebinin bir Rus füzesi olup olmadığının araştırılacağını duyurdu. Ukrayna Güvenlik Konseyi Sekreteri Oleksiy Danylov, internette bu konuda bazı bilgiler görülmesinin ardından, Ukraynalı araştırmacıların enkaz alanında olası bir Rus füzesi kalıntısı aramak istediğini açıkladı.
Danylov’un Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Havayoları’na ait uçağın düşüş sebebi konusunda olası bir füze saldırısı, çarpışma, motor patlaması ve terörizm gibi ihtimaller üzerinde durduklarını belirtti. Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi uçak, dün Tahran İmam Humeyni Havalimanı’ndan Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere havalandıktan kısa süre sonra düşmüştü. Uçakta 176 kişi öldü.
Kanada destek teklifinde bulundu
Olayda 63 vatandaşı ölen Kanada’nın Başbakanı Justin Trudeau da soruşturmada rol almayı beklediklerini ve teknik destek teklifinde bulunduklarını belirtti. Uluslararası havacılık kanunlarına göre, İran’ın soruşturmayı yürütme yetkisi bulunuyor.
Normal şartlar altında ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, ABD’de üretilen Boeing’lerle ilgili uluslararası araştırmalarda yer alıyor. Ancak Kurul’un, olayın yaşandığı ülkeden izin alması ve o ülke kanunlarına uyması gerekiyor.
Pompeo’dan ‘işbirliği’ çağrısı
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yaptığı açıklamada kazanın nedeni ile ilgili ‘işbirliğine’ hazır olduklarını söyledi. Pompeo, “Ukrayna’ya mümkün olan tüm yardımı sunmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. ABD, kazanın nedeni ile ilgili yapılan soruşturmalar için tam işbirliği çağrısı yapmaktadır” dedi.
İran ‘füze’ iddialarını yalanlamıştı
Olay, İran’ın Irak’taki ABD hedeflerine yaptığı füze saldırılarından birkaç saat sonra yaşandığından ötürü, olayla ilgili soruşturma daha büyük önem taşıyor. İran Ulaştırma ve Şehircilik Bakanlığı Bilgi ve İletişim Merkezi Başkanı Kasım Biniyaz, Tahran’da düşen yolcu uçağının “füzeyle vurulduğu” iddialarını yalanlamıştı. Biniyaz, İran resmi haber ajansı IRNA’da yer alan açıklamasında, uçağın motorda çıkan yangın nedeniyle düştüğünü söylemişti.
Uçakta 82 İran, 63 Kanada, 11 Ukrayna (mürettebatlar dahil), 10 İsveç, 4 Afgan, 3 Alman ve 3 İngiliz vatandaşı bulunuyordu.Uçak, Tahran’ın yaklaşık 60 km güneybatısındaki Parand yakınlarında düşmüştü. Olay yerine ait görüntülerde uçağın enkazının paramparça olduğu görülüyor. Uçaktaki 176 yolcu ve mürettebatın tamamı öldü.
DIŞ HABERLER