Fiziksel engelli Serhat Kaya’nın cezaevinde öldürülmesine ilişkin görülen soruşturmada cezaevi idaresi kusurlu görüldü. Adalet Bakanlığı ise Kaya’nın ailesine 280 bin TL tazminat ödeyecek
Diyarbakır’da çeşitli adli suçlardan 80 yıl hapis cezası alarak 2007 yılında cezaevine giren fiziksel engelli Serhat Kaya, 2015’te Ordu E Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Burada aynı koğuşta kaldığı hükümlüler tarafından defalarca darp edilen Kaya, 15 Ekim 2016’da iç kanama nedeniyle yaşamını yitirdi. Kaya’nın ölümüne ilişkin açılan soruşturma ve kovuşturma sonucunda, Kaya’yı darp eden hükümlüler Durmuş Yılmaz, Oktay Küren, Emrah Daşdemir, Resul Efe Altınbüken, Emrah Tutar, Yahya Topal’a “kasten öldürme” suçundan ayrı ayrı müebbet hapis cezaları verildi.
İşlenen cinayetle ilgili dönemin Ordu Cezaevi 1. Müdürü Z.A.P., 2’inci Müdürü Ş.S. ve 41 cezaevi memuru hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle Perşembe Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan ise halen devam ediyor.
Bu dava sürerken Kaya ailesi avukatı Abdullah Zeytun’un Serhat Kaya’nın öldürülmesinde idarenin “hizmet kusuru” bulunduğu gerekçesiyle 24 Ağustos 2017’de Ordu İdare Mahkemesi’nde Adalet Bakanlığı hakkında açtığı tazminat davası sonuçlandı.
Cezaevi idaresi kusurlu bulundu
Mahkeme, Anayasa’nın 125’inci maddesiyle “İdarelerin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararları gidermekle yükümlü” olduğunun kurala bağlandığını anımsatarak, idarenin olayın meydana gelmesinde “hizmet kusuru veya ağır hizmet kusuru” olarak nitelendirilebilecek bir ihmalinin bulunup ortaya konulması gerektiğini vurguladı. İdare Mahkemesi, İstanbul Adli Tıp Kurumu 1’inci Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 7 Aralık 2016 tarihli raporunda, ölümün iç kanama sonucu gerçekleştiği tespitinin Kaya’nın kaldığı hücrede darp edilmesiyle uyumlu olduğunu, sorumlu infaz ve koruma memurları hakkında disiplin cezalarının verildiğini belirtti.
İptal kararı istinaftan döndü
Mahkeme, infaz ve koruma memurlarına verilen disiplin cezalarına karşı açılan davalarda çıkan iptal kararlarının istinaf edilmesi sonucu Samsun Bölge İdare Mahkemesi 3’üncü Dairesi, “Fiziksel engeli bulunan ve konuşma güçlüğü çeken Serhat Kaya’nın cezaevinin C-12 odasında diğer hükümlülerin darp ve şiddetine maruz kaldığı, 21 Şubat 2016’da bu hususun infaz koruma memurlarına yansımışken üzerinde durulmaması ve yeterli araştırma yapılmaması nedeniyle sadece tutanak tutularak, odadan alınmakla yetinildiği, daha önce bu odadaki mahkumlara sorun yaşamasına karşın aynı odaya tekrara verildiği, engelli ve sorun çıkaran bir hükümlü olması nedeniyle hal ve tavırları daha fazla gözetim ve denetime tabi tutulması gerekirken, gerekli itinanın gösterilmediği, bu haliyle, sürekli şiddet uygulanan bir odadaki bu olumsuzluğun nöbetçi memurlar tarafından fark edilmesinin, 21 Şubat 2016 tarihinde bu husus kendilerine yansımasına karşın gerekli araştırmanın yapılmamasının ve sorun yaşadığı odaya bu husus gözetilmeden tekrar verilmesinin, gerekli dikkat ve özenin gösterilmemesinden kaynaklandığı” gerekçesiyle yerel mahkemenin iptal kararını kaldırarak disiplin cezalarını onadığını hatırlattı.
Adalet Bakanlığı kusurlu bulundu
Dosyadaki bilgi ve belgeleri değerlendiren mahkeme, olayda idarenin “hizmet kusuru”nun bulunduğuna ve davacıların uğradıkları zararların davalı idarece karşılanması gerektiği sonucuna vardı. Mahkeme, Adalet Bakanlığı’nın Kaya ailesine maddi ve manevi olmak üzere toplam 280 bin TL tazminat ödemesine hükmetti.
MA / Aydın Atay