İstanbul Üniversitesi’nde, yemekhane ücretlerine yapılan zamlardan sonra tazminatları ödenmeden işten çıkarılan taşeron işçiler, yaptıkları açıklama ile işe iadelerini istedi
İstanbul Üniversitesi’nde yemekhane ücretlerine 31 Aralık’ta yapılan zam, öğrencilerin eylemleri neticesinde geri çekilmek zorunda kalındı. Yapılan zamlarla birlikte yemekhanede çalışan 39 işçinin de işine son verilmişti.
İşlerine son verilen işçiler, bugün işe iadelerini talep etmek için İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü ana kapısında bir araya geldi. Üniversitenin öğrencileri de işten çıkarılan işçilerin açıklamalarına katılarak destek verdi.
“İşçi, öğrenci el ele”, “Yaşasın işçi, öğrenci dayanışması” dövizleri taşıyan öğrenciler, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Öğrenci direnen emekçinin yanında” sloganları attı.
İşten çıkarıldıktan sonra yemekhaneye 4 işçi alındığını belirten işine son verilen çalışanlardan Fatma Coşkun, yaşadıkları mağduriyeti “Yönetimde kim ne derse o oluyor. Burada herkesin adamı var ama bizim olmadığı için işten atıldık. Üzüldüğüm tek şey mağdur kadınların gönderilmesi. Hepimiz eşimizden ayrıyız ve evimize bakmak zorundayız. Bir arkadaşımızın iki tane çocuğu var, evine ekmek götürmesi lazım” sözleriyle dile getirdi
İşlerine son verilirken hiçbir gerekçe sunulmadığını belirten Çoşkun, yeniden işlerine geri dönmek için işe iade davası açtıklarını paylaştı.
İşten çıkarılan bir diğer işçi Abdurrahman Doğan da, “Kantin ve tesislerde çalışan 67 işçi arkadaşımızın 17’si zorla emekli edildi. 50 arkadaşımız ise tazminatsız işten çıkarıldı” dedi.
İşçiler alınsın
Desteğe gelen öğrencilerden Esin İzel Uysal ise, işçilerin işten çıkarılma gerekçesi olarak öğünün azalmasının gösterildiğini dile getirdi. Uysal, “Eğer gerekçe öğünün azalması ise yemekhanedeki sistem eskiye döndü. O zaman işçilerin de işe geri alınması gerekiyor. İstanbul Üniversitesi’ne çok fazla ödenek ayrılıyor. Bu ödenekler işçiler için kullanılmayacaksa kim için kullanılacak?” diyerek tepki gösterdi.
Sendika ilgilenmiyor
İşçiyizbiz.org koordinasyonu üyesi Emre Öztürk de, üniversite idaresinin yemekhaneyi özelleştirme kararı aldığını ileri sürdü. İşçilerin örgütlü olduğu Tez-Koop-İş Sendikası’na da tepki gösteren Öztürk, “İşten çıkarılan arkadaşlar 10 yıl kadar sendikaları olan Tez-Koop-İş’e aidat ödemişler. Gidip sendikayla görüştüklerinde sendika sadece birkaç dakika açıklama yapıyor. Daha sonra arkadaşlarımız mağdur olmaya başladıklarında aradan çekiliyor” diye konuştu.
Mahkemede çözülmez
Yine Rektörlüğün haklarını isteyen işçilere ‘tazminatınızı vermiyorum’ yanıtı verdiğini belirten Öztürk, en önemli sorunun işçilerin taleplerinin 1 buçuk yıl boyunca mahkemeye taşınmış olması ve 40 yaşından sonra insanların işsiz kalması olduğunu belirtti. Öztürk, “Bu sorun mahkemelerde çözülecek bir sorun değil. Asıl çözülmesi gereken şey bu keyfi tutumdur. İstanbul Üniversitesi yönetimi keyfi bir şekilde işçiyi işten atamayacağını bilmek zorunda” dedi.
Konuşmaların ardından açıklama sona erdi.