İktidara geldikleri günden beri “İşkenceye sıfır tolerans” diyen AKP geçen 17 yılda neredeyse bir politikaya dönüştürdü işkenceyi. İşkenceye karşı cezasızlık ise bir politikaya dönüştürüldü. Yaşananları değerlendiren ÖHD Diyarbakır Eşbaşkanı Halise Dakalı, cezasızlıkta doktorların verdiği raporların da etkili olduğunu vurguladı. Dakalı, işkencenin sadece polislerle sınırlı kalmadığına, yargı, hekim ve cezaevi savcılarının da ortak olduğuna dikkat çekti. İşkencenin “sıradan” hale geldiğini belirten Dakalı, “Polisin ilk yakalama anından itibaren zor kullanma yetkisini aşarak işkence boyutuna varan müdahaleler, bir noktada sindirme politikasının parçası haline gelmiş” dedi. İşkencenin bir ayağını yargılama makamlarının, diğer bir ayağını da doktorların oluşturduğunu belirten Dakalı, “Yoğun işkenceye, kötü muameleye maruz kalan kişiler doktor raporu almak üzere hastaneye gittiğinde sadece göz ucu ile bakılıp ‘darp ve cebir yok’ deniliyor. Özellikle son zamanlarda kişinin yüzünde açık ve yoğun bir şekilde görülen işkence izi olmasına rağmen hekimlere uygulanan psikolojik şiddet ve korkutma politikalarından dolayı hekimler de bu alanlarda görevini ihmal ederek bu suça ortak olmaktadır” diye konuştu.
‘Meşrulaştırılıyor’
Özellikle ev ve köy baskınlarında işkence edildiğini vurgulayan Dakalı, müvekkillerinden birçoğunun işkenceye uğramasan rağmen rapor verilmediğini vurguladı. Rapor vermeyen doktorların görevini kötüye kullandığını belirten Dakalı, “Buna aykırı her bir davranış ve eylem, işkence suçuna ortak olmak ile birlikte meşrulaştırması ve devam etmesine ön ayak olmanın bir parçası haline geliyor. Bu raporu veren hekimler hakkında da avukatlar sorumluluğu gereği suç duyurusunda bulunmalıdır” dedi.
‘Sadece dışarıda değil’
Polislerin ise şikâyetçi olup maruz kaldığı muameleyi kabul etmeyen herkese “mukavemet” iddiasıyla tutanak hazırlayıp durumu meşrulaştırmaya çalıştığını belirten ve birçok cezaevinden de işkenceye dair başvurular aldıklarını aktaran Dakalı, çıplak aramaya karşı çıkan tutukluların kaba şiddete uğradıklarını belirtti. Sindirme politikalarının avukatlara da uygulandığına dikkat çeken Dakalı, şunları söyledi: “Uygulanan işkence ve kötü muameleyi ortaya çıkaran avukatlar olması nedeniyle avukatların müvekkili ile görüşmesi engelleniyor. Ayrıca yaptığımız başvurular için ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ söylense de mücadele edilmedikçe hiçbir şeyi değiştirme şansımız olmayacaktır.”