ABD Başkanı Trump, İran’a yönelik tehditlerini sürdürürken, Irak’a da ‘İran’dan daha fazla yaptırım uygulayabileceğini’ söyledi
Irak Parlamentosu’nun Amerikan askerlerinin çıkarılması yönündeki oylaması ardından ABD Başkanı Donald Trump açıklamalarda bulundu.
Irak Parlamentosu, Pazar günü olağanüstü bir oturumda yabancı birliklerin varlığına son verilmesi yönünde oylamada bulundu.
Trump, Florida’dan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, “Gerçekten bizden çıkmamızı istiyorlarsa, çok dostane bir temel üzerinden bunu yapmazsak, daha önce hiç görmedikleri yaptırımlar uygulayacağız” dedi.
Trump, İran’a yapılan yaptırımların bile bunun yanında “zayıf” kalacağını savunurken, “Bizim orada olağanüstü pahalı bir hava üssümüz var. İnşası milyarlarca dolara mal oldu. Bize bunun zararını ödemeden çıkmayacağız” diye konuştu.
Irak Parlamentosu’nda dün yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verilmiş, Parlamentodan yapılan açıklamada ise, kararın uygulanması yükümlüğünün hükümette olduğu belirtilmişti.
İran’ı kültürel tesisleri vurmakla tehdit etti
Trump, İran’a da Ortadoğu’daki Amerikan tesislerine yönelik saldırı halinde “büyük misillemelerde” bulunacakları tehdidinde bulundu.
İran dini lideri Ali Hamaney’in danışmanı Huseyin Dehgan, CNN’ye verdiği mülakatta, İran’ın general Kasım Süleymani’nin öldürülmesine vereceği yanıtın “askeri olacağını ve askeri tesislere yönelik olacağını” belirtmişti.
ABD Başkanı Trump ise İran’ı kültürel sitelerini vurmakla tehdit etti. Trump, “Onların vatandaşlarımızı öldürme hakkı var ve bizim onların kültürel tesislerini vurma hakkımız yok mu? Bu böyle olmaz” dedi.
52 göndermesi neye işaret ediyor?
Trump Twitter hesabı üzerinden 52 kültürel tesisi vurma tehdidinde bulunmuştu. 52 hedef, Tahran’da 1976’da Amerikan büyükelçiliğinde rehin alınan 52 kişiye gönderme yapıyor. Yaşanan polemik üzerine Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump’ın sözlerini yalanlamadan “yasalar çerçevesinde” vuracaklarını savunmuştu.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, kültürel tesisleri hedef almanın “savaş suçu” teşkil edeceğini belirtirken, ABD’li demokratlar, eski diplomatlar ve hukuk uzmanları da tepki göstermişti.
DIŞ HABERLER