2019 yılında sahil ve denizleri temizlemek için adımlar atıldı, fakat çok daha fazlasına ihtiyaç duyuluyor. 2020 yılı plastikle savaşta önemli bir yıl olacak
Endonezya’nın Java Adası’nda bulunan Muncar plajı, bütün şerit boyunca kötü kokuya, plastik poşetlere, şişelere ve çocuk bezine batmıştı. 2 yıl önce buldozerler plastik yığınını temizleyip sahili kumladılar, okyanuslardan çöpleri temizlediler. Fakat ırmakların kenarında bulunan şehir ve köylerden her gün tonlarca plastik çevreyi kirtletmeye devam ediyor. Şimdi ise atılan atıklar balıkçı botlarının pervanelerini tıkıyor.
‘Gelecek için korkuyoruz’ diyor yaşlı bir kadın. Sadece 10 yıl önce Muncar’ın Endonezya’nın en güzel cazibe merkezi olduğunu hatırladığını söylüyor ve ekliyor, ‘Eğer öyle devam edersek, plastiğe gömüleceğiz. Başka seçeneğimiz yok çünkü plastikleri çevreye atıyoruz. Kızgınız bir şeyler yapılmak zorunda’
2019’un Ocak ayıydı. Bir yıl sonra sahil plastiğe gömüldü, fakat iyi fonlanmış uluslararası danışmanlarla, gönüllü toplayıcılar ve geri dönüşüm şirketleriyle çalışan yerel hükümet plastiğin sahile ulaşmaması için çabaladı. Şimdi ise milyonlarca maaliyet ve yıllar sürecek bir temizlik süreci Muncar’ı eski haline döndürebilir.
Fakat bu küçük Endonezya kasabası bir istisna. 2019 yılı neredeyse tüm dünya için petrokimya endüstrisinin büyük yiyecek ve içecek şirketlerinin ve kozmetik şirketlerinin, devasa platik dağlar yarattığı, toplumların ve gelecek nesillerin bu devasa çöp yığınını emizlemek için uğraşacağı bir yıl oldu.
Birleşik Devletler’de 2010 yılından beri petrokimya endüstrisine 200 milyar dolar yatırım yapıldı ve 100 milyar dolar daha yatırım yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla birlikte plastik üretiminde 2030’a kadar yüzde 40 artış bekleniyor.
Ülkeler için iklim değişikliğiyle ve plastik atıklarla mücadele etmenin sonuçları şimdi anlaşılıyor. sadece 20 yıl önce iklim üzerinde düşük bir etkiye sahip olan plastik üretimi bugün dünyadaki petrol ve gazın yaklaşık yüzde 14’ünü kullanıyor. Plastik üretiminin 2050’ye kadar yüzde 20 artması bekleniyor.
Akademik çalışmalar da gösterdi ki 2019 yılı kirlilik açısından en kötü yıldı. Fransız araştırmacılar 1990 yılından beri Akdeniz’de plastik atık sayısının 3 kat arttığını gözler önüne serdi. Bu hızla devam edilirse 2050 yılında okyanuslardaki plastik sayısının balıklardan daha fazla olacağını belirttiler.
Başka bir araştırma Kanada’da bulunan Fundy Körfezi’nde deniz tabanında 1.8 milyon plastik atık bulduğunu açıkladı. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) her yıl 570 bin ton plastiğin Akdeniz’e atıldığını hesapladı
2020 yılı plastikle savaşta önemli bir yıl olarak görünüyor. Birleşmiş Milletler Haziran ayında Portekiz’de okyanus konferansı için toplanacak ve dünyanın genel durumu değerlendirilecek. Ülkelere plastiklerin neden olduğu kirliliğe karşı önlem vaatlerinde bulunacak.
Şu bir gerçek ki plastik üretimini azaltma talebi giderek yükselecek ve şirketlerde bu talebe direnecek. Fakat üretimi azaltacak yollar bulunmadıkça, tüm çabalar geçici ve yetersiz olacaktır.