Ulusal Birlik çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyleyen HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, “Birlik, mutlaka 2020 yılında hayata geçirilmesi gerekir.” dedi
Diyarbakır’da ulusal birlik gündemiyle 5 Aralık 2019’da bir araya gelen 10 Kürt partisi, 18-19 Ocak’ta kentte çalıştay düzenleyecek. Çalıştaya katılmaları için Türkiye’deki tüm Kürt partilerine, aydınlarına, sivil toplum kurumlarına, kuruluş ve kurumlarına davetiye gönderildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, hazırlık çalışmalarının sürdüğü çalıştaya ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Şah Oruç ve Cahit Özbek’e açıklamalarda bulundu.
‘10 parti, şimdi yan yana ulusal birlik çalışmaları yürütüyor’
Birlik çalışmalarının aralıksız bir sürdüğünün altını çizen Taşçıer, dört parça Kürdistan’da yanı sıra diasporada 2019 yılı içerisinde birliğin sağlanması için yoğun çalışmaların yürütülerek, önemli bir yol katledildiğinin altını çizdi. Birliğin sağlanması için ciddi bir destek sağlandığını vurgulayan Taşçıer, “Halk kendi içerisinde ulusal birliğini yaratmış, sıra siyasetçilerde. Birlik, artık bir mekanizmaya dönüştürülmelidir. Kürdistan ve Kürt tarihinde ilk kez 10 parti bir araya geldi. Düne kadar birbirlerinin semtinden geçmeyen 10 parti, şimdi yan yana ulusal birlik çalışmaları yürütüyor” diye belirtti.
‘Birlikten kasıt, benzeşmek değildir’
Birlik için neler yapılması gerektiği konusunda tartışmaların yürütüleceği çalıştaya dikkati çeken Taşçıer, “Bu çalıştayda, Kürtler ne istiyor. Nasıl bir ulusal birlik istiyor? konularında tartışmalar yapılacak. Toplumun tüm kesimleri çalıştaya çağrılacak. Önceki toplantılara katılmayan partiler de bu çalıştaya davet edilecek” diyerek, çalıştayın önemini vurguladı. Kamuoyunda birliğin yanlış anlaşılmalara neden olduğunu belirten Taşçıer, şöyle devam etti: “Birlikteki kastımız, yan yana gelip Kürtlerin ulusal taleplerinde ortaklaşmaktır. Her parti kendi rengi, düşüncesiyle zenginlik katıyor bu birlik sürecine. Kürtlere dönük bir saldırı, kazanımlarının bertaraf edilmesine karşı ortak bir tepki göstermektir. Birlikten kasıt, benzeşmek değildir. Birlikle Kürtlerin yaşadığı coğrafyada statü sahibi olmalarını sağlamaktır. Kürtler kendi kendini yönetmelidir, yönetmediği sürece de Kürt sorunu devam edecektir” diye konuştu.
‘Devletler geçicidir ama halklar kalıcıdır’
Ortadoğu’da yaşayan halkların bin yıllardır yan yana yaşadığının hatırlatan Taşçıer, devamla şöyle konuştu: “Halklar, kendilerini yönettiği için Ortadoğu’da bir karışıklık olmadı. Ama bugün Suriye ve Irak’ta halkların düşmanlığı üzerinden bir siyaset yürütülüyor. Ulusal birlik, bu siyasete de karşıdır. Birlik, herhangi bir devlete karşı bir duruş değildir, ulusal birlik Kürtlerin kendi kendini yönetmesi ile alakalı bir taleptir, duruştur. Devletler geçicidir ama halklar kalıcıdır,” Taşçıer, çalıştaydan sonra da Kürt partilerinin siyasal birliğini oluşturmasını hedeflediklerini söyledi.
‘Herkesi çalıştaya çağıracağız’
Tüm kesimlerin görüşlerini yansıtacağı bir çalıştay hedeflediklerini dile getiren Taşçıer, çalıştaya katılacaklara çağrıda bulunarak, “Çalıştaya, Kürt ulusun tüm temsilcileri olmasını istiyoruz. Kürt sorunu çözümü konusunda düşüncesi olan tüm şahıslar, şahsiyetler, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri katılmasını istiyoruz. Ulaşabildiğimiz herkesi çalıştaya çağıracağız. Ulaşamadıklarımıza da çalıştaya davetlidir” dedi. Kürtlerin ulusal birliklerini bu yüzyılda sağlaması gerektiğinin altını çizen Taşçıer, birliğin sağlanmaması durumunda ise şu noktaya dikkat çekti: “İnanın, artık Kürt milletinin varlığından bahsetmek mümkün olmayacaktır. Ortadoğu coğrafyasında Kürdistan’da barış olmadığı sürece Ortadoğu coğrafyasına barış ve huzur gelmeyecektir” diye konuştu.
‘Birlik, mutlaka 2020 yılında hayata geçirilmesi gerekir’
2020 yılında Kürtlerin öncelikleri birlik çalışması olacağını ifade eden Taşçıer, şunları söyledi: “Ulusal birlik sağlanmaya kadar Kürtler başarı elde etmesi imkansızdır. Kürtler, birliklerini sağlayamazsa bir yüz yıl daha geriye gideceklerdir. Kürtler, birliklerini sağlayamazsa kazanımları elden gidecek. Birlik, mutlaka 2020 yılında hayata geçirilmesi gerekir. 2020 yılı Kürtlerin yılı olacaktır.”
‘Kürtler stratejik hamleler geliştirmeli’
İran’ın Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ile Irak’taki milis örgütlenmeleri Haşd-i Şabi’nin iki numaralı ismi Ebu Mehdi el Mühendis’in ABD tarafından öldürülmesi, olayın akabinde yaşanan gelişmeleri Otadoğu Uzmanı Faik Bulut Mezopotamya Ajansı’dan Naci Kaya’ya değerlendirdi. Bölge devletlerinde yaşanan krizlerden dolayı halk ayaklanmalarının olduğu ve bu halk ayaklanmalarını devletlerin farklı yöne çekmek istediğine dikkat çeken Bulut, Irak’ta İran’ın desteklediği Haşd-i Şabi sempatizanlarının ABD büyükelçiliğini işgal edilmesinin bu anlamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bulut, olayların gelişimine paralel olarak ABD’nin İran için önemli bir isim olan Kasım Süleymani’yi suikast sonucu öldürdüğünü ve bu olayın vekalet savaşlarından asalet savaşlarına geçişinin bir sinyali olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Değişen dengeler karşında Kürtlerin nasıl bir siyaset tarzının geliştirmesi konusunda değerlendirmelerde bulunan Bulut, yaşanan krizlerin aynı zamanda fırsat doğurduğunu ve Kürtlerin bu fırsatları değerlendirmek için makul politikalar geliştirmesi gerektiğini dile getirdi. Kürtlerin böylesi bir süreçte hizipçilik anlayışından uzak, partiler üstü bir akıl ile hareket etmesi gerektiğini öneren Bulut, şunları söyledi: “Kürtler gelişmelere göre her ihtimali iyi analiz ederek, esnek bir stratejik hamlelerle politikalar geliştirmelidir. Hamaset söylemlerden uzak, daha çok diplomatik kanalları kullanarak, kazanımlarını koruma ve kaybettiği yerleri ve hakları kazanmak için politikalar üretmelidir. Bunu yaptığı takdirde Kürtler bu krizi fırsata çevirebilecektir.”