Çorlu’da 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının raporunu açıklayan TCDD, sel sularının rayların altını boşaltmasını gerekçe gösterdi. Makinist ise bir süre önce kaldırılan yol bekçilerinin kontrolleri yapması gerektiğini söyledi
Tekirdağ Çorlu’da 8 Temmuz günü Uzunköprü – Halkalı seferini yapan trenin 5 vagonunun devrilmesi sonucu 24 kişinin yaşamını yitirdiği, 341 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü rapor hazırladı. Uzmanların denetim eksikliği başta olmak üzere ihmaller zincirine bağladığı kaza için TCDD, yağmurdan kaynaklı oluşan sel sularını gerekçe gösterdi.
‘Toprak ve çakılı götürdü’
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Sel, menfez ile ray arasındaki bir metre yükseklikte ve 10 metre genişlikte toprak ve çakılı alıp götürdü. Rayların altı tamamen boşaldı. Sel, ray ve traverslerde herhangi bir soruna yol açmadı. Raylar kopsaydı, demiryolu alt yapısını bir ağ gibi saran sinyal sistemi uyarı verecekti. Bölgede 150 yıldır böylesi bir taşkın yaşanmadı. Bu nedenle bölge, ‘riskli alan’ kapsamında da değildi.”
Makinist ‘kontrol’ dedi
TCDD’nin tamamen doğa olayı ile izah etmeye çalıştığı kaza için trenin makinisti ise tam tersi ifadeler kullandı. Kazayla ilgili olarak savcıya ifade veren makinist Suat Şahin, bir süre önce kaldırılan ‘yol bekçisi’ uygulamasının hayati önemine dikkat çekti. Şahin, ifadesinde şunları söyledi: “Saat 17.00 sıralarında demiryolunun 162’nci kilometresinde tren yere gömüldü ve sıçrama yaptı. Hemen treni durdurduk ama kaza meydana geldi. Yola çıkarken, bir kısıtlama bilgisi yoktu. Sorun olduğunda riskli bölgelerde hız sınırlaması olabileceği gibi trafik kontrol sistemi kırmızı sinyal vererek, geçiş izni vermemektedir. Tarafımıza olağan dışı bilgi gelmemiştir. Menfezle ray arasındaki toprak boşalmasını sistem bilgisi olmadan bilmemiz mümkün değil, bu kontrolü yol bekçisi yapar. Bakım ve zemin etüdü çalışmaları da diğer görevlilerce yapılır.”
‘Geçerken fark ettik’
Şahin, kaza anına ilişkin ise şöyle söyledi: “Treni durdurmak için sert bir fren atmam doğru bir harekettir. Çünkü en hızlı ve en güvenilir şekilde durdurma yöntemlerinden birisi budur. Sıkıntıyı üzerinden geçerken fark ettik. Ancak treni durdurma mesafesi 700-1000 metre arasındadır. Kazaya sebebiyet verecek başka bir etken olamaz. Çünkü rayın altı yağış nedeniyle oyulmuş ve üzerinden geçen trenin ağırlığı neticesinde kaza oluşmuştur.”
HABER MERKEZİ