TJA, ‘Savaş, şiddet ve hak ihlalleri’ başlıklı forum düzenledi. Forumda konuşan HDP’li Filiz Kerestecioğlu, ‘Militarizm kadınları hem siyaset sahnesinden dışlıyor hem de yarattığı şiddet ortamıyla kadınları şiddete açık hale getiriyor’ dedi
Tevgera Jinen Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il binasında ‘Savaş, şiddet ve hak ihlalleri’ başlıklı forum düzenlendi. Foruma Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri, HDP Diyarbakır Milletvekilleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDP’li Belediye Eşbaşkanları ve çok sayıda kadın katıldı. Forumda konuşmacı olarak HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Avukat Gazal Koluman ve Avukat Öykü Çakmak, moderatör olarak da TJA aktivisti Zelal Bilgin yer aldı. Forum, katledilen ve mücadelede yaşamını yitiren tüm kadınlar için saygı duruşuyla başladı.
Zararı en çok kadınlara
İlk olarak savaş ve kadın başlığını aktarmak üzere Filiz Kerestecioğlu söz aldı. “Savaş en çok bizlere zarar veriyor” diyerek sözlerine başlayan Kerestecioğlu, “Kürt kimliği ve dili üzerindeki baskı ve özelde Kürt kadınlarının varoluşlarının kuşatıldığı zorunlu göç, mülksüzleşme kadınlara özgü bir acı yaşattı. Kadınlar sosyal çevrelerinden koparak dilini bilmedikleri illerde eşlerine bağlı kalmak zorunda kaldılar. Ya çalışamadılar ya ayrımcılığa uğrayarak çalışmaya mecbur bırakıldılar. Korkuyla hayatlarını devam ettirdiler. Kadınlar; savaş suçlarına, cinsel ve fiziksel şiddete maruz kaldılar” şeklinde konuştu.
‘Bütçe savaşa gidiyor’
Savaşın Türkiye’de yaşayan tüm kadınların hayatında büyük bir etkisi olduğuna değinen Filiz Kerestecioğlu, “Vatanın namusu söylemiyle çıkılan savaşlar kadının üzerinde erkek egemen zihniyeti arttırır. Türkiye’de militarizm kadınları hem siyaset sahnesinden dışlıyor hem de yarattığı şiddet ortamıyla kadınları şiddete uğramaya açık hale getiriyor. Eğitime, sağlığa harcanması gereken bütçeler savaşa aktarılıyor. 2020 bütçesinde de en büyük payın Savunma Bakanlığı’na ve savaş harcamalarına gittiği görülüyor. Bu nedenle de savaşa değil kadınlara bütçe diyoruz. Kadınların güçlenmesini savunuyoruz” dedi.
‘Müzakere kadınsız olamaz’
Şehitlik edebiyatının yapıldığını belirten Kerestecioğlu, başkalarının çocukları üzerinden savaş propogandası yapıldığını kaydederek, “Biz savaş istemiyoruz ve barış kontenjanında yer almak istiyoruz. Bu ülkenin barışa ne kadar ihtiyacının olduğunu biliyoruz. Bugün bir taraftan Kanal İstanbul deniliyor bir taraftan yerli araba çıkarıyorlar bir taraftan da Libya’ya asker göndermeye çalışıyorlar. Üretebildikleri tek şey savaş politikası ve buradan besleniyorlar. Türkiye’nin Suriye Milli Ordusu adıyla Rojava’ya yolladığı cihatçılar kadınlara karşı birçok suç işledi. Hükümetin medyası Rojava’da Kürt kadın siyasetçi Hevrin Xelef’in öldürülmesini bile bir müjde gibi verdi. Barolar Birliği başkanı bile sivil ölümlerini meşrulaştırmaya çalıştı. Bizim bu zihniyetin önüne geçmemiz gerekmektedir ve barıştan yana olan kadınlar olarak bunu başarabiliriz. Hiçbir müzakerenin kadınsız olamayacağı açıktır” dedi. Kerestecioğlu son olarak, “Bu topraklar çok fazla acının, sürgünün, göçün yaşandığı topraklar. Biz bu acıları iyileştirecek miyiz, yoksa susup daha derin yaraların açılmasını mı bekleyeceğiz? Barış yalnızca masa arkalarında değil, tüm toplumda karşılığını bulduğunda gelecektir. Barış Türkiye’de daha fazla insan tarafından sahiplenirse savaş politikaları boşa çıkacaktır. Dolmabahçe’de masa devrildiğinde bunun önüne geçecek, masayı devirenleri sarsacak bir toplumsallaşma gerekmektedir. Belki bunun yollarını konuşmanın zamanıdır. Hepimiz aynı noktadan dünyaya bakmasak da barış yolunda uzlaşabileceğimize ve uzlaşmanın yollarını bulabileceğimize inanıyorum.” Forum, Avukat Gazal Koluman ve Avukat Öykü Çakmak’ın sunumlarıyla devam etti.
DİYARBAKIR/JINNEWS