Milletvekili seçilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven hakkında tahliye edilmesi yönünde oy kullanan mahkeme üyelerinin 14 gün sonra bu kez tutuklama yönünde oy kullanmasına tepki gösteren Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir, ”Ortada Leyla Güven’in tahliye edilmemesi için bir müdahale var, herkes bunun farkında” dedi.
Hakkında 25 yıldan 46,5 yıla kadar hapis talebiyle açılan davada DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e dair verilen birçok yönüyle tartışma konusu. Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, müvekkili hakkında 29 Haziran’da verilen tahliye kararına savcının itiraz edilmesi üzerine bir üst mahkemenin aldığı tutuklama kararının hukuka uygunluğu ile mahkeme heyetinin dün görülen duruşmadaki tutumunu Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.
‘Karar hukuki değil’
Av. Yalçındağ Baydemir, Güven’in avukatları olarak öncelikle kendileri için hukuki sürecin bitmediğini belirtti. Yerel mahkemelerin hukuka uygun kararlar verip, bu hukuk vahşeti ve kıyımına son vermesini beklediklerini söyleyen Av. Yalçındağ Baydemir, “Çünkü ortada Leyla Güven’in tahliye edilmemesi için bir müdahale var, herkes bunun farkında. 14 gün önce verilen tahliye kararının ortadan kaldırılma süreci belli. Apar topar verilen bu kararın hukuki olmadığını ve siyasi bir müdahale sonucunda yapıldığı açık ve net bir şekilde ortada” dedi.
‘Her türlü hukuki mekanizmaya başvuracağız’
Leyla Güven’in yargılandığı mahkemenin daha önce verdiği tahliye kararına sahip çıkmasını isteyen Yalçındağ Baydemir, şunları söyledi: “Bu davalar politik olduğu için süreç de politik işliyor. Hukuki davalar, hukuki olarak gerçekleşmiyor. Bu çok net. Kişiye göre yargılama yapılamaz ve yorum asla kabul edilemez. Bu hukuksuzluk yaşatıldığına göre, biz avukatları olarak buna karşı bireysel başvuru mekanizmalarına başvuracağız. Eş zamanlı bir biçimde CMK 141’e göre tazminat davası açacağız, AYM’ye de bireysel başvuruda bulanacağız. Bizler her türlü hukuki mekanizmaya başvuracağız. Ayrıca tutukluluk devam kararına karşı itiraz hakkımızı da kullanacağız. Umuyor ve diliyorum ki bu hukuk tutulması haline son verilip, gerçekten müvekkilin yasama faaliyetlerine dönmesi sağlanır.”
‘Açıklamak zorundalar’
Av. Yalçındağ Baydemir, 29 Haziran’da Güven hakkında verdiği kararda tahliye edilmesi yönünde oy kullanan mahkeme üyesi 2 hakimin, 14 gün sonra bu kez tutuklama yönünde oy kullanmasına da tepki gösterdi. Baydemir, “Ortada bir fotoğraf var, bunun hiçbir flu bir yanı yoktur, son derece nettir. 14 gün içerisinde hangi gerekçeyle, aleyhte delile karar verdiler. Dosyaya aleyhte değil, lehe delil girmiş. O da Hakkâri İl Seçim Kurulu tarafından verilen mazbatadır. Dolayısıyla lehe durumlar artmış, hangi gerekçesiyle tutukluluk devam verdiklerini açıklamak zorundalar” dedi.