Ortadoğu uzmanı Bereket Kar, olası Libya müdahalesinin Türkiye’yi ciddi sorunlarla karşı karşıya getireceğini belirterek ‘Libya Türkiye’nin Ortadoğu’daki son hamlesi olabilir’ dedi
Ortadoğu uzmanı Bereket Kar, Türkiye’nin Suriye’nin ardından Libya’daki iç savaşa müdahil olma girişimlerini Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Selman Güzelyüz’e değerlendirdi. Türkiye’nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni destekleme kararının, Suriye’deki yanlış politikalarının sonucu olduğunu söyleyen Kar, Türkiye’nin hem Suriye’de hem de Doğu Akdeniz’de içerisine alındığı ablukadan kurtulmak için Libya Ulusal Hükümeti ile böylesi bir anlaşma içerisine girdiğini belirtti.
Katar dışında destekçisi yok
Dış politikadaki hesapsız adımların Türkiye’yi bir maceraya sürüklediğine işaret eden Kar, Türkiye’nin Libya iç savaşında bir taraf olarak görünmek istenmesinin, dünya ülkelerince karşılık bulmadığını, aksine Katar dışında Türkiye’ye destek veren herhangi bir ülkenin söz konusu olmadığının altını çizdi. Kar, “Ne Avrupa ne ABD ne Mısır ne de Körfez ülkeleri… Dolayısıyla Türkiye’nin burada çok ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunun altını çizmek lazım” dedi.
Selefi gruplardan ret
Kar, şu anda Şam yönetimi tarafından devam ettirilen İdlib operasyonu öncesi selefi gruplarla Türkiye’nin birkaç defa toplantı yaptığına dair ciddi bilgilerin olduğunu söyledi. Türkiye’nin söz konusu toplantılarda selefi grupları artık koruyamadığını ve İdlib’de bulunan selefi grupların çıkması yönünde taleplerde bulunduğunu dile getiren Kar, “Cihatçılar Türkiye’nin tekliflerini kabul etmedi. Türkiye cihatçılara ‘Ya Suriye’de bizim egemenliğimiz altında bulunan yerlere çekilirsiniz ya da Libya’ya savaşmaya gidersiniz’ şeklinde iki alternatif sundu. Cihatçılar ise Türkiye’nin seçeneklerini kabul etmedi. İdlib’de kalmaya devam edecekleri yönünde mesaj verd” diye konuştu.
‘Türkiye’nin işi zor’
Rus ve Türk heyetleri arasında varılan Libya anlaşmasına değinen Kar, Rusya’nın Türkiye’nin Libya hamlesine destek vermeyeceğini ifade etti. Kar, “Rusya’nın kendisine bağlı milisler zaten Hafter güçlerinin yanında yer alıyor. Mısır’ın, Arap Emirlikleri’nin, Suudi Arabistan’ın perde arkasında ise Fransa ile İtalya’nın bu gücü desteklediği biliniyor. Rusya gerek Mısır ile gerekse de Körfez Ülkeleri ile kurduğu ilişkileri bir tarafa iterek, Türkiye’ye oradan alan açma ya da destekleme durumu yok. Dolayısıyla Türkiye’nin Libya’da şansının çok zor olduğu görülüyor” diye konuştu.
‘Son hamle olabilir’
Suriye’den sonra Libya müdahalesini “yolun sonu” olarak değerlendiren Kar, “Çünkü Türkiye’nin her yerden patlayan ve boşa çıkan stratejisi söz konusu. Hele ki iki Libya’lı güç arasında bir tarafı tutarak, diğerine karşı savaş vermek, ne akla ne de mantığa sığmıyor. Suriye’de bir türlü alan bulamadığı çetelere bir alan arayışında olan Türkiye, çetelere Libya’da alan arıyor. Kendi himayesinde çalıştırdığı bu çeteleri bir yerlere taşıma hedefi hep oldu. Ama asıl mesele, dış siyasetin iç politikaya malzeme edilmesi sorunu. Çok esaslı bir sorundur. Türkiye’deki ekonomik, sosyal, ekolojik tüm sorunların AKP iktidarını ayakta tutan nedenler olması itibarıyla, AKP iktidarı kendisine yeni bir nefes alanı yaratmaya çalışıyor. Kendi ömrünü uzatmaya dönük bir hamle. Yolun sonuna gelindiğini söylemek mümkün. Ayakta durmanın ve daha fazla yaşamanın bu tür hamleler ile olabileceğin düşünüyor. Ancak Libya müdahalesi Türkiye’nin Ortadoğu’daki son hamlesi olabilir” uyarısında bulundu.