İlk Kürt süper kahraman filmi Genco’nun yönetmeni Ali Kemal Çınar’ın yeni filminin kurgu ve çekimleri tamamlandı. İlk olarak 2013 yılında Diyarbakırlı genç bir yönetmenin film yapma isteğini çektiği ilk uzun metraj filmi ‘Kurte Film’ (Kısa Film) ile adından söz ettiren yönetmen Çınar, daha sonra Veşartî (Gizli) ile izleyici ile buluştu. Yönetmenin beden ve cinsiyet dönüşümüne eğildiği film, 15. !f İstanbul Bağımsız Film Festivali’nde, !f Keş!f ve “Siyad Ödülü”ne layık görüldü. Asıl çıkışını ise ilk Kürt süper kahraman filmi Gênco ile yapan Çınar, Ankara Film Festivali’nden En İyi Film Ödülü ile döndü. Yönetmen Çınar şimdi de yeni bir filme imza atıyor. Yeni filmi ‘Di Navberê De’- Arada’nın çekim ve kurgusu tamamlandı. Film ile ilgili bilgi veren yönetmen Ali Kemal Çınar, filmin eylül gibi tamamen bitirmeyi planladığını belirtti.
Diyarbakır’da geçiyor
Filmlerini Kürtçe çeken yönetmen son filmi Arada’da, diller arasında sıkışan hayatlar üzerinde duruyor. Çekimleri Diyarbakır’da gerçekleşen filmin senaryo ve kurgusu da Çınar’a ait. Filmin oyuncu kadrosunda ise Osman Çınar, Fatoş Yıldız, İhsan Şakar, Gülbin Bozan, Rabia Çınar ve Seyithan Çınar yer alıyor.
Aynı ekiple çalıştım
Çınar, çekimlere 2018 Şubat ayında başladığını söyledi: “İki ay sürdü. Montajı ise temmuzda bitti. Yani üç ay sürdü montaj. Yine aynı oyuncu kadrosu ve ekiple çalışmayı tercih ettim” dedi. Yönetmen Çınar, anadilini anlayıp da konuşamayan kişilerin içine düştüğü çelişkiyi ve bu durumun kişide yarattığı kargaşayı anlatan Arada’nın ‘dili’ mesele edindiği bir hikâyesinin olduğunu ifade etti. Dördüncü uzun metrajlı filmi olduğunu söyleyen Çınar, “Film şu an post-prodüksiyon aşamasında. Filmin renkleri ve ses miksajı yapılacak” diyerek, filmi 2018 Eylül ayı içerisinde bitirmeyi planladığını ifade etti.
Anlayıp konuşamayanlar
Di Navberê De’nin (Arada) konusu ise şöyle: “Osman anadili Kürtçeyi konuşamayıp anlayan, ikinci dili Türkçeyi de anlayamayıp konuşan birisidir. Bu özelliğinden dolayı zaman içinde iki işi aynı anda yapamaz hâle gelir. Çalışırken müşterilere cevap veremediği gibi arkadaşlarıyla kahve içerken sohbete katılmayı da beceremez. Evlenmek istemesine rağmen bu sorunundan dolayı görüştüğü kadınlarla kalıcı bir ilişki kuramaz. Osman’ın hayatı, bir müşterisinin onu bu takıntıdan kurtarabileceğini söylemesiyle değişmeye başlar.”
KÜLTÜR SERVİSİ