Çanakkale Kumarlar köyü kadınları, Altın Zeybek 2 baraj suyunun altın madenine verilmesine tepki gösterdi
Kumarlar köyündeki kadınlar, köy meydanında toplanarak barajın yapıldığı bölgeye yürüdüler. Baraj setinin üzerinde yüksek sesli tepkilerini dile getiren kadınların eylemine Çanakkale merkezden, Kepez ve Bayramiç’ten ve çevre köylerden gelenler ile Çan Çevre Derneği ve Kirazlı Balaban mevkiinde nöbet tutan Heryerkazdağları destek verdi. Eylemde ‘Madene verilecek suyumuz yok’ pankartı taşıyan kadınlar ‘Örgütlü halkı hiçbir kuvvet yenemez’, ‘Altınsız yaşanır, susuz yaşanmaz’ sloganlarını attılar.
Sularının gaspına karşılar
Çanakkale’de 600-650 yıllık geçmişi olan Kumarlar köyünün yayla bölgesinde hiçbir ÇED ve bilgilendirme toplantısı yapılmadan, ‘ÇED’e gerek yok’ kararı ile Alamos Gold Firmasının Kirazlı Madenine su kaynağı için Altın Zeybek 2 Barajı yapılmaya başlandı. ÇED raporu alınmadan yapılan baraj, köylüyü isyan ettirdi. Zaten su sorunu çeken köylüler, altın madenine hizmet edecek baraj için sularının gasp edilmesine karşı çıkıyor.
Evlerimizde sular akmıyor
Eylemde konuşan köylüler “Sadece çiftçilik için değil içme suyu için dahi bu suya ihtiyacımız var. Sularımız zaten evimizde akmıyor. Baraj yapılmaya başlandığında köyümüz için yapıldığını düşünüyorduk. Daha sonra altın madeni için yapıldığını öğrendik. Bizim köyümüzden madene verecek suyumuz yok. İçme suyumuz dahi kesildi. Evlerimizde ahırlarımızda sularımız kesildi. Bu saatten sonra buna müsaade etmek istemiyoruz. Hele bir zehir için buradan su pompalanmasına karşıyız. Suyumuzu vermek istemiyoruz” diye seslenirken bölgelerinde bulunan kurşun madeninin sürekli köylülerin su aldığı çayı zehirlediğini ve koyunlarının bu nedenle öldüğünü belirttiler.
ÇANAKKALE