Uzunköprü’de bulunan Kavacık köyüne kurulması planlanan Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne karşı çıkan köylüler Danıştay’a başvurmasının ardından bölgede keşif ve inceleme yapılmasına karar verildi
Edirne’nin Uzunköprü ilçesi Kavacık köyüne kurulması planlanan Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne karşı çıkan köylülerin başvuruda bulunduğu Danıştay, bölgede keşif ve inceleme yapılmasına karar verdi. Köylülerin avukatı Bülent Kaçar proje için, “Kavacık köylülerinin tamamının rızası olmadan, hiçbir onayı olmadan, hatta tamamıyla karşı çıkıyor olmasına rağmen ısrarla yapılmaya çalışılan, kamu yararı olmayan, kamu zararı doğuracak bir projedir. Çünkü Kavacık halkının hazine arazisidir, otlak yeridir, yıllardır mera olarak kullandığı tüm canlıların beslendiği arazidir” diye açıklamada bulundu.
Bilirkişiler atandı
Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı ile Edirne İl Çevre Düzeni Planı ve plan hükümlerinde yapılan değişik nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında dava açıldı. Köylülerin avukatı Bülent Kaçar, plan değişikliği yönetmeliğin maddesine uygun olarak herkesin görebileceği şekilde ilan edilmeyip, askıya çıkarıldığı için kesinleşmediğini belirterek, Danıştay Başkanlığı’na sunulmak üzere Edirne İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması için dava açtı. Danıştay 6. Dairesi, belirlenen taşınmazdaki anlaşmazlık nedeniyle yerinde bilirkişinin keşif ve inceleme yapılmasına karar verdi. Bilirkişi heyeti Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimar Fakültesi’nden Prof. Dr. Nil Uzun, Prof. Dr. Ela Babalık ve Prof. Dr. Bahar Gedikli olarak atandı.
‘Arazi ihalesiz satıldı’
Arazinin satışının ihalesiz, pazarlık usulü ile yapıldığını söyleyen avukat Kaçar, bu araziyi tahminen dönüm başına bin 202 liraya yok pahasına taksitli olarak, Ankara’dan köyümüzde hiçbir duyuru yapılmadan, ihale yapılmadan pazarlık usulü satıldığını öğrendik. Bu en başta bu halka, bu köylüye saygısızlık. Bu satış kararından dönülmeli ve hazine arazisinin satışı iptal edilerek Kavacık köyü halkına, köy muhtarlığına tahsis edilmelidir. Bu arazi şu an resmi haritalarda orman arazisi olarak görülmektedir. Yani 2 tane resmi devletin haritasında bu OSB yapılması düşünülen alan orman arazisi olarak görülmektedir. Orman arazisi olan bir yer hazine arazisi olarak nasıl Uzunköprü Ticaret Sanayi Odası’nın ve Edirne İl Özel İdaresi’nin ortağı olduğu, üyesi olduğu, OSB mütevelli heyetine köyden, köylüden habersiz satılıyor” diye konuştu.
‘12 köyün içme suyu havzası’
Kavacık köyü muhtarı Aziz Kurt, köylerinin arazisine OSB kurulmak istendiğini, kendilerinin de karşı çıktığını belirterek, “Köyümüze OSB kurulduğu zaman dikilen çamlar gidecek, biz hayvancılıkla uğraşıyoruz, meramız gidecek. Burası OSB olduğu zaman tel örgülere alınıp, hayvanlarımız buraya giremeyecek. Burada 12 köye içme suyu sağlayan havza var. Buraya OSB olursa hayat bitecek. Göletimiz kurayacak, ağaçlarımız kesilecek, mezarlığımız ve köyün içine kadar her yerde yaşam alanı bitecek. Cevizlik alanımız da var, o ağaçlar da kesilecek. Bu arada 800 büyük, bin 500 küçükbaş hayvanımız var. Onların ne otlayacağı alan ne de su içeceği göl kalmayacak” dedi.
EDİRNE