Umut Kitapevi’nin bombalanması ile ilgili davanın duruşmasında kitapevi sahibi Seferi Yılmaz, “kumpas” iddialarına “Bu olayı işleyenler Şemdinli’ye konser vermek için mi geldi?” sözleri ile tepki gösterdi
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi’ne yönelik 9 Kasım 2005’te yapılan bombalı saldırıyla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in yeniden yargılandığı davanın 8’inci duruşması, Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Umut Kitapevi sahibi Seferi Yılmaz’ın katıldığı duruşmada, Van Baro Başkanı Zülküf Uçar ile avukatları da hazır bulundu. Sanık avukatı, mevcut davanın 2005 yılında başladığını ve ‘silahlı kuvvetlere kumpas davası’ olduğunu iddia ederek, müvekkillerinin beraatını istedi.
‘Kumpas ifadeleri gerçeği değiştirmez’
Duruşmada söz alan Seferi Yılmaz, Meclis tarafından Şemdinli olayıyla ilgili 700 sayfalık rapor hazırlandığını söyleyerek, “Bu olayı işleyen Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş, Şemdinli’ye konser vermek için mi geldi? Bu kişiler suçüstü yakalandılar. Bu dava hukuki bir dava ve siyasete kurban edilmemesi gerekiyor” dedi.
Ardından sözü alan Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, sanık avukatları tarafından sürekli dile getirilen “kumpas” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bu dava kumpas ise peki kitapevi neden bombalandı? Orada insanlar neden öldü? Bu kişiler bu suçu işlediler. Savcı Ferhat Sarıkaya hakkında dava açılması ve ‘kumpas’ ifadeleri olayın yaşandığı gerçeğini değiştirmez. Tahliye edilen Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş’in tekrar tutuklanması ve tutuklu bir şekilde yargılanmaları gerekiyor” diye belirtti.
Ardından kararını veren mahkeme heyeti, esas hakkında mütalaayı sunması için dosyayı Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndererek, davayı 24 Mart 2020 tarihine erteledi.
Davaya dair
Van 3’üncü Ağır Mahkemesi’nde açılan davada, 19 Haziran 2006 tarihinde sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’i “İnsan öldürmek”, “Örgüt kurmak” ve “İnsan öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi. Sanık avukatlarının itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007’de tamamlayan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu. Yeniden görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007’deki duruşmasında, mahkeme heyeti “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Askeri Mahkeme, 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesine karar verdi. Askeri Mahkeme, 22 Ocak 2010 tarihinde dava dosyasını Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderme kararı aldı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyanın gönderildiği Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa’nın bazı maddelerinde yapılan değişikliği göz önünde bulundurarak, 2 Mayıs 2011 tarihinde Şemdinli dosyasını yeniden Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
Dava dosyasının gönderilmesiyle sanıklar 9 Haziran 2011’de yeniden tutuklandı. 10 Ocak 2012’de görülen duruşmada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e “İnsan öldürmek”, “Örgüt kurmak” ve “İnsan öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası mahkum edilen sanıkların avukatları, dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın davaya dönük itiraflarının ardından yargılamanın yenilenmesi amacıyla Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. 11 Ekim 2017’de yeniden yargılama talebini kabul eden mahkeme, sanıkların tahliyesine karar vermişti. Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi son duruşmada, tutuklu bulunan 3 sanığa “örgüt kurmak” suçundan beraat ve “İnsan öldürmek ve yaralamak” suçundan ise dosyanın tekrar görülmesine karar vererek, 3 sanığı da tahliye etti.
Kaynak: MA