Asker ve polis desteğiyle dikta rejimi kurup hak ve özgürlüklerini ihlale den liderler ve yöneticiler için peş peşe kararlar alınıyor. Pakistan’ın darbeci diktatörü idam cezası aldı, Arjantin cuntasının polis şefi sınır dışı edildi Sudan diktatörü de idamla yargılanıyor
Pakistan’da bir ilk yaşandı ve darbeci eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref vatana ihanet suçlamasıyla idama mahkum edildi. Sudan’da protsetolar sonucu 30 yıllık koltuğundan devrilip yolsuzluktan ceza alan darbeci Ömer El Beşir, devam eden davalarda suçlu bulunması durumunda, idam cezası ile karşı karşıya kalabilir.
Fransa, 1976 ila 1983 yılları arasında Arjantin’deki askeri cunta rejimi sırasında çok sayıda “yargısız infazın” sorumlusu olduğu belirtilen eski polis şefi Mario Sandoval’ı yargılanmak üzere ülkesine sınır dışı etti. Pakistan, Sudan ve Arjantin cephesinde bir dönemin kudretli isimleri, kendilerini dokunulmaz gören, baskı ve zulümde sınır tanımayan isimleri için kritik kararlar alınıyor.
Genelkurmay Başkanı iken darbe yaparak yönetimi ele geçiren ve kendisini Pakistan Cumhurbaşkanı ilan eden Pervez Müşerref vatana ihanetle yargılandığı davada idama mahkûm edildi. Bu bir ilk. Çünkü Pakistan’da ilk kez darbeyle iktidara gelmiş olan bir askeri lider, bu kadar ciddi bir suçtan hüküm giyiyor. Başkent İslamabad’da görülen davada BAE’de olan Müşerref gıyaben yargılandı. Mahkeme, ölüm cezasını 2’ye 1 oyla kabul etti. 1999-2008 arasında ordu-polis gücüyle, baskıyla yöneten Müşerref, görevde kalabilmek için Pakistan Anayasasını ihlal etmekle, 2007 yılında OHAL ilan ederek anayasayı askıya alıp kendi görev süresini yasalara aykırı biçimde uzatmakla suçlanıyordu. Müşerref Kasım 2007’de anayasayı askıya aldığında ülke genelinde sokak gösterileri başlamıştı. Genelkurmay Başkanı iken darbe yaparak Ekim 1999’de ülkede yönetime el koydu. Şimdi Dubai’de yaşıyor
Cuntacı polis şefi geçmişle yüzleştirilecek
Arjantin’de halkları sırarlı eylemleri ve takibi sonucu çocuklarını kaçırıp öldüren, çocuklarını asker-polislere veren cuntacıların bir kısmı yüzleşme çerçevesinde yargılanıp ceza almıştı. Bu kez sıra bir polis şefinde. Fransa, 1976 ila 1983 yılları arasında Arjantin’deki askeri cunta rejimi sırasında çok sayıda “yargısız infazın” sorumlusu olduğu belirtilen eski polis şefi Mario Sandoval’ı yargılanmak üzere ülkesine sınır dışı etti. 1985 yılında Fransız vatandaşlığına geçen Sandoval’ın Arjantin’e iadesiyle ilgili dava yaklaşık 8 yıl sürdü.Paris yakınlarındaki evine gelen polisler tarafından tutuklanan 66 yaşındaki Sandoval, uçakla ülkesine geri gönderildi. Sandoval, askeri yönetim sırasında 500’den fazla kişinin kaçırılması, öldürülmesi, işkence görmesi gibi suçlarından aranıyordu. Arjantin’deki darbe sonrası sırasında 30 binden fazla kişinin faili meçhul cinayete kurban gittiği tahmin ediliyor.
Formalı karşılamalar
AKP iktidarı sık sık, kendi yönetimini konsolide etmek için “darbe” karşıtı söylem gelişirken, “sandık ve millet iradesi” vurgusu yaparken darbeci Müşerref ile ilişkileri, koltuktan düştükten sonra da sürdürdü. Başbakan Tayyip Erdoğan Müşerref’i bir kabulünde ‘’kartal’’ heykelciğini, bir forma ve şapka hediye etmişti. Erdoğan Kuzey Kıbrıs’ın, İslam Konferansı Örgütü’ne (İKÖ) tam üye yapılması için destek istemişti. Erdoğan, Müşerref koltuğu bırakmak zorunda kaldıktan sonra da Müşerref’i yine Ankara’da 2012’de kabul etmişti. Ancak Mısır’da darbeciler İhvan’ı hedef aldığı zaman darbeye karşı ses yükseltti. 2014’te BM Genel Kurulu sırasındaki yemekte Mısır’da darbeyle cumhurbaşkanı olan Abdulfettah Sisi ile aynı masaya verilince Erdoğan “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştıramam” demişti. Erdoğan daha sonra da “Biz halkların egemenlik haklarına saygı duymayana saygı duymayız” demişti.
Ömer el-Beşir idam cezası alabilir
Sudan devrik diktatörü General Ömer el-Beşir, devam eden davalarda suçlu bulunması durumunda, idam cezası ile karşı karşıya kalabilir. Euronews haberine göre Sudan’da savcılık, geçen hafta yolsuzluktan aldığı 2 yıl hapis cezasını yaşı nedeniyle rehabilitasyon merkezinde geçirecek devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in devam eden davalarda suçlu bulunması durumunda, idamla cezalandırılabileceğini duyurdu. Savcılık, Beşir’in askeri darbeyle iktidara geldiği 1989’dan devrildiği 11 Nisan’a kadar geçen sürede, göstericilerin öldürülmesi ve insan hakları ihlallerinin aralarında bulunduğu suçları soruşturduğunu açıkladı. Hakkında, yolsuzluktan aldığı iki yıllık cezanın yanı sıra insanlığa karşı suç işlemek ve anayasal düzeni ortadan kaldırmak suçlarından açılmış davalar devam eden Beşir’in bu davalarda idam cezası alabileceğini açıklandı. Darbe sonrası kendisini Cumhurbaşkanı ilan eden Beşir, iktidara geldiği 1989 sonrası Darfur ve Mavi Nil’de insanlık suçları, tecavüz, işkence, zorla kaybetme, rejim karşıtı protestocuların öldürülmesi ve diğer yolsuzluk suçlamalarından hakim karşına çıkacak. Beşir, 2003’te Darfur’da yaşananlar nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımla aranıyordu.