Erdoğan’ın ekonomiyi tek başına yönetme isteği açıkladığı kabinede görüldü. Yeni gelenlerin ortak özelliği ise ‘Erdoğan’a sadakat’
Yeni sistem öncesi yayımlanan son KHK ile ekonomi ile ilgili bakanlık sayısı 3’e indirildi. İlk kabinenin Hazine ve Maliye Bakanı, aynı zamanda Erdoğan ailesinin damadı olan Bakanı Berat Albayrak oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ise Erdoğan’a ailesi kadar yakın olan Mustafa Varank olurken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yöneticilerinden Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanı olarak kabineye girdi. Yine ekonomiyle ilgili bir bakanlık olan Tarım ve Orman Bakanlığı’na ise Albaraka Türk Katılım Bankası, BİM AŞ ve Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ’de yönetim kurulu üyeliklerini sürdüren Bekir Pakdemirli getirildi. Ancak, ekonomideki bütün ipler aslında kurulacak kurul ve ofisler aracılığıyla doğrudan Erdoğan’ın elinde olacak. Bilimden sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik kararların tümü Erdoğan tarafından verilecek. Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile de merkezi yönetim sağlanacak. Böylece, herhangi bir ekonomik kararın Erdoğan’dan bağımsız alınmasının önü tamamen kapatılmış oldu.
İşçilerin kaderi ona bağlı
Bu arada, yeni dönemde Çalışma Bakanlığı’nı fiili olarak Aile Bakanlığı’nın eklentisi haline getiren Erdoğan, işçi hakları ile ilgili temel bir kurum olan ve Türk-İş, Hak-İş ve DİSK temsilcilerinin de bulunduğu Ekonomik ve Sosyal Konsey’de kimlerin yer alacağına artık kendisi karar verecek.
MB tüccara açık
KHK ile Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ortadan kalktı. Görev süresi belirsizleşirken, liyakat şartı kaldırıldı. Başkan yardımcılarının aynı zamanda ticaretle uğraşmasının önü açıldı. Böylece Başkan yardımcılarının, Merkez Bankası’ndan önceden haber alarak kendisine büyük menfaat elde edebilecek tüccarlardan oluşmasının da önü açıldı.
ANKARA