İSKİ Genel Müdürlüğü’nden orman bakanı yapılan Eroğlu’ndan sonra ‘Bölge kontenjanı’ndan Fakıbaba, tarımda krizi derinleştirdi. Şimdi de ekonomist bakan ile doğanın tamamen ticarileşeceğinin işareti veriliyor
Yusuf Gürsucu – İstanbul
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “yeni sistemi”nin nasıl bir sistem olacağı seçilen bakanlara bakınca anlaşılabiliyor. Birçok şirket sahibi ve temsilcinin bakan olarak atanması, yeni Türkiye devletinin açık bir biçimde AŞ’ye dönüşeceğini gösterir nitelikte. Tarım ve Orman Bakanlığı’na da birçok şirket ve bankada görev yapan Bekir Pakdemirli’nin atanmış olması tarımın, ormanların ve suların sınırsızca sermayeye bağlanacağını gösteriyor.
Bekir Pakdemirli kimdir?
Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun olan Pakdemirli, aynı bölümde yüksek Lisans ve Celal Bayar Üniversitesi’nde İktisat doktora çalışmalarını tamamladı. Albaraka Türk Katılım Bankası ve BİM A.Ş.’de Yönetim Kurulu üyeliklerini sürdürmekte olan Bekir Pakdemirli, 2013 yılından beri Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi’dir. Albaraka Katılım Bankası, Bekir Pakdemirli’ye 2018 için net 1 milyon dolar huzur hakkı ödemesi yaptı.
Patates devinin danışmanı
ANAP dönemi bakanlarından Ekrem Pakdemirli’nin oğlu olan Bekir Pakdemirli’nin kardeşi ve yengesi “FETÖ”den görevlerinden ihraç edilmişlerdi. Bunların yanı sıra Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşunda yer alan bir seramik firması ve halka açık bir gıda firmasının Genel Müdürlük görevlerini üstlenmiş biri olan Pakdemirli, dünya patates devi olarak anılan McCain Foods’da üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu ve halen McCain şirketi ile danışmanlık ilişkileri devam ediyor.
McCain Foods Şirketi
McCain Foods, 1957 yılında Kanada’daki Florenceville bölgesinde kurulan bir şirket. Şu an dünyanın en büyük dondurulmuş patates kızartması ve patates spesiyaliteleri üreticisi olan firmanın yıllık satış tutarı 9 milyar dolar. Firma her yıl dünyanın değişik yerlerinden 6,5 milyon tondan fazla patates toplayıp işliyor. Türkiye’de ortaya çıkan patates krizinin bir müsebbibi olabilir mi bilinmiyor. Ancak şirketin danışmanının Türkiye’de tarımdan sorumlu bir bakan olması, şirketin Türkiye üzerine yeni planlar yapmasının önünü açacağı bekleniyor.
7 bin 531 çiftçi icrada!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesine verilen yanıtlar dikkat çekici. Soru önergesini yanıtlayan Fakıbaba, kanuni takip hesaplarında borcu bulunan çiftçi sayısının 11 bin 911, icra takibi başlatılan çiftçi sayısının ise 7 bin 531 kişi olduğunu belirtti. Fakıbaba, ayrıca 5 Haziran 2018 tarihi itibarıyla borç ertelemesi yapan çiftçi sayısının ise 14 bin 287 olarak açıkladı. Tarımın bu hale gelmesi hükümeti rahatsız eden bir durum değil, çünkü hükümetin politikaları uygulandı. Yani Fakıbaba’nın başarısızlık nedeniyle elenmediği söylenebilir.
Doktor yerine ekonomist
Fakıbaba’nın bakanlığı döneminde yaptığı işten pek anlamadığını gösteren birçok açıklamasını gördük. Ancak hükümetin tarım politikalarını harfiyen yerine getirdiğini söylemek gerekir. Tarım bakanlığı bir ithalat bakanlığına dönüştü ve Türkiye’de özellikle küçük çiftçiler açlığa mahkum edildi. Yeni bakanın daha ileriden ve çok daha büyük becerilerle tarımı küçük çiftçinin elinden alıp şirketlere devrini sağlaması beklenmeli. Çünkü iş deneyimi bunu gösteriyor.
‘Baraj krallığı’
kurtaramadı Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na ise, büyük haksızlık yapıldığı görülüyor. Kendisini dünya baraj kralı olarak lanse eden bir kişinin elinden bu işin alınması şaşkınlık yarattı. Eroğlu’nun ormanla bir bağı olmamasına karşın DSİ Genel Müdürlüğü yapmış olması, su işinde onu tek alternatif yapmıştı. Yeni bakanın ne ormandan ne de sudan anlamadığı biliniyor. Fakat yeni bakan, şirketlerin doğa ve emek sömürüsü üzerinden büyüyebildiğini çok iyi biliyor. Ve bu nedenle önümüzdeki dönem yani yeni sistemde doğal yaşam ve tarım tamamen sermayeye emanet edileceği Bakanlar Kurulu’na bakınca açıkça anlaşılıyor.