Kayyumların eşbaşkanlık ve kadın kurumlarını hedefine alıp kapatma girişimlerine bir yenisi daha eklendi. Bismil Belediyesi kayyumu, 100 dönümlük araziyi elleriyle eken kadınların bahçeye girişini engelledi ve 50 kadını işsiz bıraktı
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yönetiminde bulunan Bismil Belediyesi, 2014 yılında hayata geçirdiği bir projeyle Dicle Nehri kenarında bulunan boş arazileri ekilebilir hale getirdi. Sadece kadınların çalıştığı arazide birçok ürün ekildikten sonra Şubat 2017’de belediyeye atanan kayyum tarafından proje durduruldu. Durdurulan bu proje, 31 Mart yerel seçimlerinde belediyenin Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimine geçmesiyle yeniden hayata geçirildi.
Kadınların bostana girişini engelledi
31 Mart yerel seçimlerinden sonra Bismil Belediyesi, nehir kenarındaki 100 dönüm araziyi, kadınların ekonomik özgürlüklerini elde etmesi ve kooperatifleşmenin gelişmesi için 50 kadına tahsis etti. Kadınlar domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak ve karpuz ektikleri arazide, 16 dönümlük üzüm bağından da pekmez elde ederek geçimlerini sağladı. Ancak Bismil Belediye Eşbaşkanı Orhan Ayaz’ın görevden alınması ardında 22 Ekim’de İçişleri Bakanlığı kararıyla ilçe kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, kayyum olarak atandı. Belediyenin web sitesinden Kürtçe dil seçeneğini çıkaran kayyum, kadınların kendilerine tahsis edilen arazide ektikleri bostana girişlerini engelledi.
50 kadın geçimini sağlıyordu
Belediyenin geliştirdiği projenin sözcüsü Nesibe Uygun, 100 dönümlük arazide 50 kadınla komünal bir çalışma yürüttüklerini belirterek, henüz projelerine bir isim bulmadan kayyum atanmasının ardından bahçeye girişlerinin engellendiğini söyledi.
Kurulduğu günden bu yana projenin içinde yer alan Uygun, projenin ikinci kez ellerinden alınmasına tepki göstererek, “31 Mart sonrasında aldığımız bahçe ve üzüm bağları harabe haldeydi. Biz burayı tekrardan var ettik. Kadınların ekonomik anlamda özgürlüklerini sağladığı bir bahçe haline getirdik. Sadece 50 kadın değil, 50 kadının ailesi de buradan kazanılan para ile geçimini sağlıyordu” diye konuştu.
‘Kadın emeğine olan yaklaşım’
Kadınların emekleriyle var edilen projeyi önemli bir noktaya taşıdıklarını kaydeden Nesibe Uygun, projenin tekrardan önünün kesilmesinin kadının emeğine olan yaklaşımın göstergesi olduğunu söyledi. Uygun, proje için, “Kadınların nefes alma alanıydı” diyerek, kadınların sadece ekonomik özgürlüklerini değil, doğaya, topluma, bir birine olan yaklaşımının da öğrenildiği bir yer olduğunu belirtti. Uygun, projenin Bismil halkından da yoğun destek aldığını söyledi.
Proje tekrar hayata geçecek
Üretim ve halka ulaşma konusunda büyük bir tecrübe kazandıklarını kaydeden Nesibe Uygun, “Tecrübe sahibi 50 kadın olarak baharın gelmesiyle birlikte yeni bir bahçede üretim yapacağız. Projemizi tekrar devam ettireceğiz. Kadınları çalışma yaşamından koparmak isteyen zihniyete karşı projemizi sürdürerek cevap olacağız. Çünkü ürettiğimiz ürünler hem halka daha ucuz bir şekilde ulaşıyordu hem de kadının ekonomik özgürlüğünü kazanma noktasında önemli bir yer tutuyordu. Proje boyunca birçok kişiye ulaştık ve halen hepsi ile iletişimimiz var. Yine üreteceğiz” dedi.
MA / Arjin Dilek Öncel – Fethi Balaman