Silopi’de ilan edilen sokağa çıkma yasağının üzerinden 4 yıl geçti ancak Taybet İnan gibi katledilen birçok isim hala hafızalarda. 75 yaşındaki eşini kaybeden Ayşe Sanır, duvarındaki kurşun izlerine bakarak o günleri anlattı
Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 4’üncü yılı geride kaldı. Sokağa çıkma yasağının 37 gün sürdüğü Silopi’de bu süreçte, Kürt kadın siyasetçiler Pakize Nayır, Fatma Uyar ve Sêvê Demir’in aralarında olduğu yaşları 11 ile 75 arasında değişen 28 kişi yaşamını yitirdi; 500’ü aşkın ev tahrip edildi. Yasak sırasında 7 gün boyunca sokak ortasında kalan 57 yaşındaki Taybet İnan’ın cansız bedeni hala hafızalarda.
Dosyalar rafa kaldırıldı
Yaşamını yitirenlerden biri de 75 yaşındaki Hasan Sanır. İmam olmasından dolayı halk arasında Mele Hesen olarak tanınan Sanır, Silopi’nin kanaat önderleri arasındaydı. Evinin ikinci katına çıktığı sırada öldürülen Sanır’ın cenazesi 13 gün boyunca alınamamış, ailesi cenazeyi bırakarak evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Sanır’ın evinde kurşun izleri hala dururken, 4 yıl geçmesine rağmen failleri ortaya çıkarılmadı. Sanır’ın dosyası da sokağa çıkma yasağı sırasında öldürülenlerin tamamında olduğu gibi 2017 yılından bu yana “Daimi arama kararı” verilerek rafa kaldırıldı.
Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal ve Müjdat Can’a konuşan Hasan Sanır’ın eşi Ayşe Sanır, o gün yaşananları anlattı.
Cenaze 13 gün defnedilemedi
Eşi Hasan Sanır’ın HDP’liler ve halk arasında çok sevilen biri olduğunu ifade eden Ayşe Sanır, eşinin en üst katta kaldığını ve pencere kenarında keskin nişancılar tarafından vurulduğunu söyledi. Eşinin cenazesinin 13 gün evde kaldığını söyleyen Sanır, yaşadıklarını şöyle aktardı: “Daha sonrasında bizler çocukları alarak evden çıktık. 20-30 gün dışarda kaldıktan sonra oğlum devlet yetkililerine cenazeyi sorunca ona , ‘Babanın yeri ikinci katta güzeldir. Bazıları dışarda, tavuklar, köpekler ellerini yiyor’ diyerek cevap verdiler. 13 gün cenazenin evde kalmasının ardından cenazeyi Şırnak Devlet Hastanesi’ne götürdük. Bize ‘Cenazeyi nasıl böyle koruyabilmişsiniz de temiz kalmış’ diye sordular.”
‘Başımız dik’
“Bizim Mele’den yana başımız diktir” diyen Sanır, kapısındaki kurşun izlerini göstererek, kurşun izlerine her baktıklarında maruz kaldıkları zulmü hatırladıklarını söyledi. Ayşe Sanır, “Fakir, gariban kendi başımıza insanlardık. Devlet bizden ne istedi. Hiç unutmayacağız. Son nefesime kadar onun davasının peşinden gideceğim” dedi.
Silopi’de yaşamını yitirenler:
14 Aralık 2015’te ilan edilen ve 37 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında Kürt kadın siyasetçiler Pakize Nayır, Fatma Uyar ve Sêvê Demir’in yanı sıra cenazesi 7 gün boyunca yerde kalan 57 yaşındaki Taybet İnan ile birlikte Yusuf İnan (40), Yusuf Yağcı (25), Ömer Masul (65), Ömer Yalman (45), İsmail Yevşan (55), Necati Öden (18), Seyfettin Sidar (30), Salih Erener (75), Ömer Sayan (70), Ayşe Buruntekin (40), Süleyman Çoban (70), Şiyar Özbek (25), İbrahim Bilgin (18), Reşit Eren (17), Axin Kanat (16), Yusuf Aybi (80), Hüseyin Güzel (70), Narinç Kızıl (52), Aydın Mete (16), Hasan Yağmur (42), İslam Atak (20), Şirin Altay (43), Hasan Sanır (75) ve Mehmet Mete Kutluk (11) yaşamını yitirdi.
Bunun yanı sıra Silopi’de 5 Nisan 2016’da ilan edilen ve 19 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında da İsa Tonguç, Ahmet Tonguç, Muhyettin Tonguç, Saadettin Tonguç, Behiye Erener (45), Zülfiye Şalk (70), Esra Şalk (2) ve Rahime Sanır (14) yaşamını yitirdi.
Silopi’de sokağa çıkma yasaklarının öncesinde 7 Ağustos 2015’te uygulanmaya başlanan ablukalarda ise, Ferhat Kartal, Nasip Yeşil (18), Kadri Sencer (19), Fatma Yiğit, Mustafa Aşlığ (16), Latife Tutuk (23), Kamuran Bilin (27), Mehmet Hıdır Tanboğa (15), Hamdi Ulaş (58), Mutalip Pusat (28), Halil Can (22), Ali Ödük’ün (20) ve Fatma Ay (55) yaşamını yitirdi.
HABER MERKEZİ