Bağdat’ta göstericilerin üzerine açılan ateş sonucu ölü sayısı 25’e çıktı. Bazı kaynaklar saldırıdan Haşdi Şabi’yi sorumlu tutarken, örgütün ‘Gösterilerden uzak durun’ uyarısı yapması dikkat çekti
Bağdat’ta Tahrir Meydanı’na yakın El-Hillani’de kimin ateş ettiği henüz belirlenmeyen grubun ateşi sonucu ölü sayısı 25’e, yaralı sayısı ise 120’ye çıktı. Bazı kaynaklar saldırının İran destekli Haşdi Şabi tarafından yapıldığını öne sürerken, Haşdi Şabi ve Irak Ordusu’nun açıklamaları dikkat çekici açıklama geldi. Katliamdan sonra Haşdi Şabi Genel Kurulu Başkanı ve Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyaz, Haşdi Şabi üyelerinin, Irak’ta gösterilerin sürdüğü alanlara kesinlikle yaklaşmamaları için bir talimat yayınladı.
Ibadi itiraf etmişti
Irak Ordusu’nun da, Bağdat’ta “kimliği belirlenemeyen kişilerin” hükümet karşıtı protesto gösterilerine saldırısının ardından, göstericileri korumak için kente asker konuşlandıracağını açıklaması dikkat çekti. Bir önceki Başbakan Haydar İbadi devletin keskin nişancı kullandığını söylemişti. İbadi, “Daha önceleri de gösteriler yapıldı. Ancak bu gösterilerde yeni olan şey, hükümetin buna karşı acımasızca davranması, keskin nişancıların kullanılması ve televizyon kanallarının kapatılması oldu” demişti.
Ülkede ekonomik kriz nedeniyle yapılan gösterilerde Başbakan Adil Abdulmehdi’nin istifası isteniyordu. Gösteriler zaman zaman İran’a karşı da öfke seline döndü. İran’ın konsoloslukları yakılmıştı. Abdulmehdi, Necef gibi yerlerdeki katliamlardan sonra 29 Kasım’da istifa ettiğini duyurmuştu.
İran iddiası
Irak ve Lübnan’daki isyanları komplo ve darbe olarak yorumlayan İran’ın dini lideri ve İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat toplantıları sonrası katliamlara başvurulduğu değerlendirmeleri yapılıyor. The New York Times (NYT) İran’ın protestoları kamuflaj olarak kullanıp Irak’a kısa menzilli balistik füze yığdığını yazmıştı. İran’ın Irak’taki kaosu kullanarak burada kısa menzilli füzelerden gizli cephanelik oluşturduğu iddiasını aktaran NYT, bunun İran’ın “Ortadoğu’da göz korkutup güç göstermeye yönelik geniş çaplı çabalarının bir parçası olduğu” yorumunu yapmıştı.
Hewler: Suçtur
Bu arada Federe Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, göstericilere ateş açılmasına dair açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bağdat ve Irak’ın diğer kentlerinde yaşanan şiddet olaylarını endişeyle takip ediyoruz. Bağdat’ın Khıllani ve Sınak köprülerinde sivil göstericilere karşı uygulanan bu ölümcül eylemler bahanesiz bir suçtur. Bunun arkasında olan şahıslar ve Iraklı kurumların bulunması ve yasalar çerçevesinde yargılanması gerekiyor. Barışçıl ve sivil yollarla yapılan gösteriler anayasal ve meşru haktır. Göstericilere karşı şiddet kullanılması ve rastgele ateş açarak göstericilerin hedef gösterilmesi hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum değildir.”
Meclis başbakan için profil çizdi
Irak Meclisi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e, yeni başbakan adayında aranması gereken “bağımsız olması ve çifte vatandaşlığının bulunmaması” gibi şartların yer aldığı bir liste sundu. Irak resmi haber ajansına (INA) konuşan meclisteki Hristiyan Asuri milletvekili Yonadam Kanna, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e, yeni başbakanda aranacak şartlar listesinin 120 milletvekili imzasıyla teslim edildiğini söyledi. Göstericilerin taleplerinin başında yer aldığını belirten Kanna, en önemli şartlar arasında yeni başbakanın herhangi bir parti mensubu ve çifte vatandaş olmamasının bulunduğunu ifade etti. Irak’taki Vataniye Koalisyonu lideri Iyad Allavi de, Berhem Salih’e göstericiler, siyasi parti ve sendika temsilcilerinden oluşan kapsamlı bir diyalog başlatması çağrısı yaptı.
BAĞDAT