Kayyum atanan belediyelere bağlı kurumların kültür sanat faaliyetleri de sekteye uğradı. Amed Şehir Tiyatrosu’ndan Yavuz Akkuzu, ‘Sanatçılar imkansızlıklara rağmen alternatif üretebilmeli’ dedi
Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kültür Daire Başkanlığı’nın da kültür ve sanat faaliyetleri sekteye uğradı. Belediyelere kayyum atanmadan önce neredeyse her gün Diyarbakır’da bir etkinlik yapan büyükşehir belediyesinin kültür daire başkanlığı, kayyumlardan sonra kentte yaşayanların sosyal aktivite ihtiyaçlarını giderecek hiçbir etkinlik yapmaz oldu.
İkinci kayyumdan önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı olan Amed Şehir Tiyatrosu (AŞT) oyuncularından Yavuz Akkuzu, ANF’ye konuşarak kayyumlar sürecinin kültür ve sanat faaliyetlerini nasıl etkilediğini anlattı. 2016 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum sonra teknik anlamda yer bulamama konusunda sorunlar yaşadıklarını belirten Akkuzu, özellikle dış etkinlikler için imkanlarının hiç olmadığına dikkat çekti. Mekan bulamama ve teknik sorunlar yaşamalarının nedenini kayyumların kendilerine alan tanımamalarına bağlayan Akkuzu, etkinlik düzenlemek için izin almak istediklerinde kayyum yönetiminin sorunlar çıkardığını söyledi.
‘5 festival yaptık’
Akkuzu, 31 Mart 2019 seçimlerinde HDP’nin belediyeleri kazanmasından sonra kültür-sanat ve çocuk çalışmaları yapanlar başta olmak üzere herkesin etkinlik için belediyeden yer istediğini söyledi. Kayyum atanana kadar festival yaptıklarını hatırlatan Akkuzu, “Tiyatro, sinema, çocuk, gezici kadın film ve dil günleri festivalleri yaptık. Bunlar sadece belediye olarak değil, kentteki sivil toplum örgütleri ile ortak yaptığımız çalışmalardı. Bu festivallerde dış mekanları çok kullandık. Sur diplerindeki parkları, köyleri gezerek yaptık bu çalışmaları. Yine bir ay kadar Koşuyolu Parkı etkinliklerimiz oldu. İlk konserimizi yaptığımızda insanlar gelip Kürtçe müziği dışarıda duyabilmenin mutluluğunu bize aktarıyorlardı. Sonrasında da zaten kayyum atandı ve bütün her şey bıçak gibi kesildi. Bırakalım Kürtçe sanatı, Türkçe sanat bile darbe yedi” dedi.
İmkansızlıktan doğan yaratıcılık
Belediyenin kayyum atanmasının kendi kültür-sanat çalışmalarına ket vurmadığının altını çizen Akkuzu, “Örneğin Mem û Zîn oyununu Cemil Paşa Konağı’nda oynayacaktık. Çünkü mekanın tarihsel dokusu ve büyük olması oyunumuzun teknik anlamda daha nitelikli oynanmasını sağlayacaktı. Ama kayyum atandığı için konakta oynayamadık. Bunun için de hemen alternatif üretmeye başladık. Bilmeyenler için söylemek gerekirse, şu an içinde bulunduğumuz köhnemiş Diyar Galeria İş Merkezi’nin galeri boşluğunu değerlendirerek oyunumuzu oynadık. 3 gösteri ile neredeyse bin izleyici ile buluştuk. Cemil Paşa Konağı ile buranın dokusu birbirinden çok farklı olmasına rağmen alternatifimizi oluşturduk. Burada kullanılmayan bir alanı sanat mekanına çevirmek ve bir çalışmayı yarıda bırakmama kültürü çıktı ortaya” diye konuştu.
DİYARBAKIR