Sistem değişikliği Avrupa basını tarafından ilgiyle izleniyor. Konu ile ilgili haberler birçok gazetede yer aldı. Gazeteler, değişikliklerin sadece demokrasiyi değil, ekonomiyi de zayıflatacağı üzerinde duruyor
Türkiye’de yaşanan rejim değişikliği ve son KHK ile 18 bin kişinin işinden edilmesi Avrupa basınında geniş yer aldı. Yorumlarda “İşten çıkarma cumhuriyeti” ve “Modern Türkiye’nin ilk sultanı” gibi başlıklar kullanıldı.
‘İşte çıkarma cumhuriyeti’
Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden “Frankfurter Allgemeine Zeitung”da (FAZ), “Erdoğan’ın Türkiye’siİşten çıkarma cumhuriyeti” başlığıyla bir analize yer verdi. Gazetenin Atina muhabiri Michael Martens imzasıyla yayınlanan haber-yorumda, son KHK’nin ardından Erdoğan’ın artık talimatlarla istediği değişikliği yapabileceği belirtildi.
Gazete, son KHK ile on binlerce devlet görevlisinin azledilmesinin ekonomik kriz tehlikesiyle karşılaşan Türkiye’yi daha da zayıf düşüreceğini belirtiyor. Yazıda “Cumhurbaşkanı Erdoğan yetkisini kullanıp, geniş kapsamlı sonuçlara yol açacak olan bir Kanun Hükmünde Kararname daha imzaladı. Erdoğan yedi kez uzatılan OHAL uygulamasının muhtemelen son gününde çoğunluğunu polis, silahlı kuvvetler ve yargı üyelerinin oluşturduğu binlerce devlet görevlisinin işine son verdi” deniliyor. Bu durumun önemli bir kan kaybı olduğunu belirten gazete anlaizini şöyle sürdürüyor: “Devlete hizmet etmiş bu kadar insan gerçekten güvenlik riski olabilir mi? Görevden uzaklaştırmalar bürokrasiyi zayıflattı ve devletin hizmet verebilmesini tehlikeye soktu. Halbuki Türkiye’nin bir an önce normal hayata dönmesi gerekir.
Başta kapıda bekleyen ekonomik kriz olmak üzere Türkiye’yi bir dizi tehlike bekliyor. OHAL kaldırılarak krizin önüne geçilmeye çalışılıyor. Aksi takdirde Türkiye’nin sonbaharda Uluslararası Para Fonu’ndan yardım istemek zorunda kalmasından endişe ediliyor.” Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) gazetesi ise, Türkiye’nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmesini konu alan yorumunda şu satırlara yer vermiş: “Türkiye’yi Erdoğan devletine dönüştürme süreci tamamlandı. Yeni sistem mükemmel biçilmiş elbise gibi Başkan’ın üstüne oturuyor. Türkiye’nin parlamenter demokrasiler camiasından ayrılması üzücüdür. Karşılığında ülke hiç olmazsa içte daha istikrarlı, dış politikada da daha hesaplanabilir hale gelecek mi? Hiç sanılmasın. Aksine, Erdoğan’ın Türkiye’yi bir aile şirketi gibi yönetmesinden endişe edilmeli. Yetkilerini sonuna kadar kullanacaktır. Ahenk ve denge onun hedefleri arasında yer almaz. Ne sadece her iki kişiden birinin onu seçtiği bölünmüş vaziyetteki toplumda, ne de, ‘önce Tür- kiye’ popülizmine hazırlıklı olmak zorundaki Avrupa ile ilişkilerde. Erdoğan’ın son kurbanları Ankara’daki halkın seçilmiş temsilcileri oldu. Onlar bugün itibariyle süs vazifesi görecekler.”
‘Gerilen bir ülke’
Almanya’nın ekonomi konularında uzman gazetesi Handelsblatt’tın yazarlarından Gerd Höhler imzasıyla yayınlanan yorumda, “Türkiye’deki yeni gelişmelerle Erdoğan iktidarını daha da güçlendirdi, iktidarına beton dökerek daha yıkılmaz hale getirdi” görüşünü dile getirdi. Erdoğan’ın tek başına yönettiği iktidarın sadece demokrasi için değil aynı zamanda Türk ekonomisi için hiç de iyi olmayan bir gelişme olduğuna dikkat çeken gazetenin yazarı, Erdoğan’ın istediği değişikliklerle Türkiye’de artık güçler ayrılığının olmadığı vurgulandı.
Handelsblatt, Türkiye için “Kutuplaştırılan ve gerilen bir ülke” ifadelerini kullandı. Avusturya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Die Presse de, Erdoğan’ın rejimini güçlendirmesi ve öncesinde yeni KHK yayınlamasına ilişkin bir haber-yorum yayınladı. Gazete, Fransa kralı 14. Ludwig’e atfedilen “güneş kralı” ifadesini Erdoğan için de kullandı. Türkiye’deki gelişmeleri özetleyen gazete Erdoğan’ın bütün yetkileri eline geçirdiğini ve artık “Türk güneş kralı” olduğuna dikkat çekti.
HABER MERKEZİ