OHAL Komisyonu, Diyarbakır’da Tüm-Bel-Sen üyelerinin ihraç edilmesine 32 bin kişiye yardım ulaştıran Sarmaşık Derneği’ne bağışta bulunmayı gerekçe gösterdi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan ve aynı zamanda Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) üyesi olan Muhsin Uyanık, Zülküf Karatekin, Ayşe Akbaş’ın da aralarında yer aldığı 5 kişi, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmişti. İhraç edilen 5 kişi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde bulunan OHAL Komisyonu’na işlerine geri dönmek için başvuruda bulundu. Başvuruyu 5 Temmuz’da karara bağlayan komisyon, başvuruyu ret ederek, 5 kişinin hakkında üye oldukları dernekler ve “Kanaati ve istihbarati bilgileri” gerekçe gösterdi.
Hukuka aykırı bir karar
OHAL Komisyonu, Muhsin Uyanık’ın ihraç edilmesini, açlık sınırında olan 32 bin kişiye insani yardım ulaştıran KHK ile kapatılan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne (Sarmaşık) üyeliğinin bulunması ve derneğe 645 lira bağışta bulunmasını gerekçe gösterdi. Komisyonun gerekçesinin arasında Uyanık’ın sendikal faaliyetleri de bulunuyor. Tüm Bel-Sen Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Yasemin Noyan, OHAL Komisyonu’nun üyeleri hakkında verilen kararı değerlendirdi. Kararın hukuki olmadığını ve sendikal faaliyetlerin yasal hak olduğunu dile getiren Noyan, OHAL Komisyonu’nun kendini hukukun üstünde gördüğünü, verilen kararın yasal dayanağının bulunmadığını belirtti. Uyanık ise, “100 binlerce insanın kaderi OHAL Komisyonu’nun iki dudağı arasında kalmış durumda. Anayasa’nın 51. maddesine göre sendikal hakların yürütebilme özgürlüğü var. Uluslararası sözleşmelerde bulunan 90. maddeye göre yasal ve demokratik bir haktır” dedi. Uyanık, hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.
Sarmaşık Derneği ne yaptı?
Muhsin Uyanık hakkında verilen kararda gerekçe olarak gösterilen Sarmaşık Derneği, 2005 yılında aralarında AKP, CHP ve DTP’den üyelerin de bulunduğu 32 kurucu üye ile Diyarbakır’da kurulmuştu. Sarmaşık Derneği, gönüllü çalışanlarla 11 yıl süresince aralıksız yoksul insanlara destekte bulundu. Yaklaşık 32 bin açlık sınırında olan insana ulaşan derneğin faaliyetleri, OHAL döneminde çıkarılan KHK ile durduruldu. Sarmaşık Derneği’nin Gıda Bankası’na da mühür vurularak gıdaların çıkarılmasına dahi izin verilmedi.
DİYARBAKIR