EGEÇEP’ten Meclis’in termik santrallerin bir süre daha filtresiz çalıştırılma onayına tepki
Ege Çevre ve Kültür Platformu Yürütme Kurulu (EGEÇEP), Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Fosil (kömür, petrol, doğalgaz) yakıt bağımlılığını ve fosil yakıtlarla çalışan termik santrallerin zararlarını arttıracak 15 termik santralin 2.5 yıl daha baca filtresi olmadan çalışmasına izin veren karara ilişkin açıklama yaptı.
Söz konusu 15 santralin atmosfere salacağı karbondioksit (CO2) miktarı milyonlarca ton olduğuna dikkati çekilen açıklamada, termik santrallerden, çok yüksek miktarlarda kükürtdioksit (SO2), azot oksitler (HOx), karbon monoksit (CO), ozon (O3), hidrokarbonlar, partiküler maddeler de atmosfere salgılandığı hatırlatıldı. Atmosfere salınacak CO2 ve diğer zararlı gazların miktarının artacağına vurgu yapılan açıklamada, Yatağan ve Afşin-Elbistan termik santrallerinin insan ve çevreye verdiği zararları örnek verdi. Yatağan santralinin atmosfere saldığı milyonlarca ton karbondioksit sonucu binlerce hektar ormanın kuruduğunu, bölgedeki tarımsal ürünlerin verimi ve kalitesinin düştüğü ifade edilen açıklamada, insanlar üzerindeki tahribatının ise felaket boyutlarında olduğunu, Afşin-Elbistan havzasında benzer durumların yaşandığını dile getirdi. Açıklamanın devamında, uzun yıllar filtresiz çalışan santral nedeniyle yörede kanser ve solunum yolu hastalıklarının sayısında korkunç derecede artışın gerçekleştiğini ve Ankara Onkoloji Hastanesi verileri, bu hastaneye gelen kanser hastalarının yüzde 60’ının Afşin-Elbistan bölgesinden geldiği kaydedildi.
Açıklamada şöyle denildi: “Yöneticiler ve sanayiciler aksini iddia etseler de çok küçük radyoaktif parçacıkların, vücuda girdikten sonra hücrelerin duvarlarına tutunarak dokuları ışınladıkları bilinmektedir, denildi. Yayılan kurşun, cıva gibi ağır metaller sinir sistemini etkilemekte, anormal doğumlara, gelişme bozukluklarına ve öğrenme yeteneğinde azalmaya neden olmaktadır. Oil Change Internationel ve ‘350.org’ isimli iki küresel çevre örgütü tarafından ortak yayınlanan, fosil yakıtlarla ilgili raporda Türkiye’deki termik santrallerin tamamının devre dışı bırakılması gerektiğini vurgulamıştır. Başta kömür olmak üzere bu tür kaynakların insan sağlığına zararlarının da açıklandığı raporda fosil yakıtların yol açtığı sağlık faturasının Türkiye ekonomisine yıllık 3 milyar 900 milyon dolar olduğu belirtilmiştir. Kurul, termik santrallerin baca filtresi takılmadan çalıştırılmasının, canlı sağlığına etkisinin katlanarak artacağı çok açık. Santrallerin daha fazla canlı yaşamına zarar vermeden kapatılmasını ve bacaların filtresiz 2.5 yıl devam etmesi kararını kabul etmeyeceğiz.”
AKP ve MHP çocukların sağlığıyla oynadı
Tüm itirazlara karşın 15 kömürlü termik santrala “baca filtresi takmadan” 2.5 yıl daha çalışabilme izni verilmesini içeren Torba Kanun’un 50. maddesi kabul edilmesi tepkiyle karşılandı. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Altı yıldır bu santrallar bacalarına filtre takmadılar. Evet, 15 termik santralin bulunduğu illerdeki toplam çocuk onkoloji hastanesi sayısı kaç biliyor musunuz? 15. Ne bu kararlar için ‘Evet’ diyerek el kaldıran ne de filtresiz termik santralların sahiplerinin çocukları bu bölgede oturuyor. Orada bahçelerden gıda alıp yemiyor. Dolayısıyla olan halk çocuklarına oluyor” dedi. Yavuzyılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kirliliği raporuna göre termik santralın bulunduğu Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde hava kirliliğinin olması gerekenin çok üzerinde olduğunu belirtti. 15 termik santralin baca filtresiz 2.5 yıl daha çalışması AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmişti.
İZMİR