Türkiye’de yaşayan farklı halklara tekçiliğin dayattığını söyleyen HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, tüm halk ve inançların özgürce ve eşit bir şekilde yaşaması için parlamentoda ve sokaklarda mücadele edeceklerini vurguladı.
Türkiye’de yaşayan halklar ve inançlar birçok ayrımcılığa maruz kalıyor. Bu ayrımcılığın ortadan kalkmasının çözümünün ne olduğu ve parlamentoda nasıl yol izleyeceklerini anlatan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Kemal Peköz, “tarif değil çözüm”ü esas alacaklarını kaydetti. Türkiye’de birden fazla halk ve inanç olduğunu ve bunların kendilerine göre özgün sorunları olduğunu kaydeden Peköz, bugüne kadar halklar ve inançlar üzerine çalışma yürüten siyasilerin; bu inançları ve halkları tariflediklerini aktardı. Peköz, “Oysaki yönetimlerin görevi başka bir halkı ve inancı tarif etmek değil, tanımaktır. Tarif değil; çözüm” diye konuştu. Peköz, halklarla ve inançlarla toplantı ve konferanslarda bir araya gelerek onların sorunlarını birinci ağızdan duymak istediklerini söyledi.
‘Halklara tekçilik dayatılıyor’
Devletin tekçi yapısından dolayı halkların özgür yaşamadığının altını çizen Peköz, tekçi anlayışla yönetilen devletlerin; halkların diline ve kültürüne saygı göstermediğini ve ülkede yaşayan farklı halklara, tek tip anlayışı ile tekçiliği dayattığını anlattı. Halkların ve inançların temel sorununun iktidarın tekçilik anlayışını dayatması olduğunu söyleyen Peköz, sorunun çözüm odağının tekçilikten kurtulmak olduğunun altını çizdi. Peköz, “Bunu tekleştirmek renkleri ortadan kaldırmaktır. Halkların özgürce dillini ve kültürünü yaşadığı bir toplum oluşturmak için birlikte yaşamı kurmalıyız” diye konuştu.
‘Halkla çözeceğiz’
Halkların ve inançların kendilerini “nasıl görmek istiyorsa öyle görmesi” için uğraşacaklarını ifade eden Peköz, “İlk önce halklar ve inançlar kendilerini nasıl gördüğünü tartışıp sonra bunu kitapçık haline getirmeliyiz. Yaşadıkları sorunları bulup ondan sonra Mecliste bir çaba sarf edeceğiz” diye belirtti. Meclisin bu iş için yeterli olmayacağını aktaran Peköz, “Sonuç olarak bir önceki dönem vekil arkadaşlarımızın verdiği gensoru önergeleri doğru dürüst dikkatte alınmadı. Bunun için biz bu sorunları hangi halk ve inanç olursa olsun sorunları kendileriyle çözmek için uğraşacağız” dedi.
‘İnanç özgürlüğü yok’
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Sünniliğin Hanefi mezhebine göre hizmet vermesi nedeniyle Türkiye’de inanç özgürlüğü olmadığını belirten Peköz, “İnanç özgürlüğü olabilmesi için ilk önce devlet kontrolü olmamalıdır. İnançlar ait oldukları cemaatler tarafından yönetilmeli. İnanç sistemi kendisine böyle bir yaşam alanı bulmalıdır. Devlet tarafından değil, inananlar tarafından yönetilmeli. Ülkemizde sadece Sünniliğin Hanefi mezhebine harcama yapılıyor. Yüzlerce personel devlet tarafından görevlendiriliyor. Fakat diğer dinlere hizmet verilmiyor” dedi.
İnanç özgürlüğünün çok kapsamlı olduğuna dikkat çeken Peköz, “Devletin müdahalesi olduğu sürece inanç özgürlüğü olmayacaktır. Çünkü devlet tekçiliği dayatıyor. Bu sistem içinde inanç özgürlüğünden bahsetmek mümkün değildir. Bu eşitsizliği ortadan kaldıracağız. Tüm inançların özgürce ve eşit bir şekilde yaşaması için parlamentoda ve sokaklarda mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Kaynak: MA