Erzurum’da bulunan tarihi Öşvank Manastırı’nın restorasyonu için 22 Mart’ta 1 milyon 430 bin TL bedelle yapılan ve 5 ay içerisinde bitmesi planlanan ihalenin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen hala iskele bile kurulmadı
Erzurum’un Uzundere ilçesine bağlı Çamlıyamaç köyünde bulunan Öşvank (Oşki) Manastırı, bölgedeki en önemli tarihi eserlerden biri. Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese’nin oğulları David ve Prens Bagralt tarafından 963- 973 yılları arasında yaptırılan manastır, yıllar içerisinde ihmal edilmesi sonucu ağır şekilde zarar gördü.
Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan 11 asırlık manastırın restore edilmesi yönünde alınan karar doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk adım olarak “Yapısal Güçlendirme ve Acil Müdahale Uygulamaları İşi” ihalesi yapıldı. Koruma iskelesi kurulması için 22 Mart’ta yapılan ihaleye 1 milyon 430 bin TL bedel biçildi.
Teslim tarihi geçti ama bitmedi
Yaklaşık 5 ay süre biçilerek 27 Ağustos’ta tamamlanması gereken koruma iskelesi kurulumu, teslim tarihinin üzerinden 3 aya yakın süre geçmesine rağmen hala kurulmadı. 8 aydır koruma iskelesi bile inşa edilmemişken, tarihi manastırın restorasyonuna ne zaman başlanacağı ise belirsizliğini koruyor.
Tehlike altındaki 100 anıt arasında
Hristiyanların önem atfettiği Öşvank Manastır’ı yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Tavanı ile duvarlarında önemli çökme ve yıkılmalar meydana gelen, kabartma bazı sütunların çalındığı Öşvank Manastırı, Osmanlı döneminde bir süre cami olarak kullanılmış. Merkezi ABD’de bulunan Dünya Anıtlar İzleme Kurulu, 2012 yılında manastırı yıkılması muhtemel en tehlikeli yapıtlar arasına almıştı.
Manastırın girişindeki sütunlarında biri yerinden çıkarılınca, kilisenin ana taşıyıcı sistemi zarar görmesin diye köylüler tarafından 2008 yılında ağaç direk dikilmişti.