Görevden alınan Kulp Belediyesi Eşbaşkanları’na “Nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme” suçlamasıyla dava açılarak, 8 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi
Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Ağaçkorur köyü Beyrok mevkiinde, 12 Eylül’de 7 kişinin öldüğü patlama nedeniyle görevden alınarak tutuklanan Kulp Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Fatih Taş ve Fatma Ay ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Eşbaşkanı Mehmet Abidin Karaman, Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, patlamada Ahmet Ay adlı yakınını kaybeden HDP’den belediye başkan adaylığı Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedilen Mehmet Emin Ay, Kulp Belediye Meclis Üyesi Yücel Çete, kepçe operatörü Ümit Fidan hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.
Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, Eşbaşkan Ay ve Taş’a ile Şener Aktaş’a “Terör örgütü propagandası yapmak”, “Tasarlayarak öldürme, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme”, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “Suçu ve suçluyu övmek”, “Yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme”kten suçlandı. İddianamede, Abidin Karaman, Ümit Fidan, Yücel Çete ve Mehmet Emin Ay’a da “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Suçu ve suçluyu övmek” dışında aynı suçlamalar yöneltildi.
‘O bölgede belediye yol çalışması yaptı’
İddianamede, soruşturmanın Kulp ilçesinde, 7 kişinin öldüğü 10 kişinin yaralandığı patlamada nedeniyle başlatıldığı belirtildi. Olayda kullanılan patlayıcının Türk Ceza Kanunu’nun 174. Maddesi kapsamındaki patlayıcı türü olduğunun ifade edildiği iddianamede, olay sonrası kolluğun sosyal medya araştırmalarında patlamadan 1 gün önce, patlamanın gerçekleştiği güzergah üzerinde Kulp Belediyesi’nce yol çalışması yapıldığı tespit edildiğine yer verildi.
Müşteki ve tanık ifadelerine yer verilen iddianamede, belediye çalışanı Seyithan Aktaş, Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş’ın kendisini arayarak Ağaçkorur Mahallesi Muhtarı Eren Yakut’un kepçe talebi olduğunu, ancak kepçenin Ağaçkorur’a bağlı Huçik mezrasında işinin bitmemesi nedeniyle Ağaçkorur’a gönderilmediğini söyledi.
Muhtara araç talebi sorulmadı
Dosyanın şüphelisi Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü Seyithan Aktaş da, kepçe talebinin Ağaçkorur Mahallesi Muhtarı Eren Yakut’tan geldiğini belirtirken, iddianamede ifadesine tanık olarak başvurulan Yakut’a “soruşturmanın başlatılma gerekçesi olan bölgede belediye aracının bulunduğuna ve bu yönde bir talebi olup olmadığı” sorulmadığı da ortaya çıktı.
Tanık ve müştekiler iddianamedeki beyanlarında, dosya şüphelileri aleyhine beyanda bulunmazken, PKK tarafından tehdit edildiklerine dair iddiaları ise kabul etmeyerek, kendilerine ya da başkasının tehdit edildiklerine dair bilgilerinin olmadığın belirtti.
2 gizli tanık ifade verdi
Çıngırak -1 ve Çıngırak -2 kod adlı gizli tanıkların aynı beyanlarına yer aldığı iddianamede, Çıngırak -1, olay günü saat 17.30’da Çıngırak -2 adlı gizli tanıkla birlikte Muş-Kulp Karayolu üzerindeki Soravan Köprüsü’nde nöbet tutan köy korucularına yemek götürdüklerini, Soravan Köprüsü’ne yaklaşık bir kilometre mesafede, HDP’lilerin kullandığını bildiği siyah renkli Transporter marka aracı park halinde gördüğünü ileri sürerek, “Aracın sol arka dış kısmında daha önceden Kulp ilçesinden tanıdığım HDP İlçe Başkanı Abidin Karaman, HDP Kulp İlçe Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş, Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü olarak bildiğim, ancak soy ismini bilmediğim Şener, yine Kulp ilçesinden tanıdığım Emin Ay ile birlikte isimlerini bilmediğim iki şahıs ayakta bulunuyorlardı” dedi. Çıngırak -2’nin de aynı iddiaları tekrarladığı iddianamede, şüpheliler iddiaları reddetti.
Şüpheliler iddiaları reddetti
Belediye Eşbaşkanı Fatih Taş’ın olayın meydana geldiği saatte Diyarbakır kent merkezinde olduğunu beyan ettiği iddianamede, HDP Kulp İlçe Eşbaşkanı Mehmet Abidin Karaman, gizli tanık beyanlarını yalanlayarak, siyah Transporter aracın olay günü, vefat eden akrabası Ömer Kaya’nın taziyesinde bulunduğunu, aynı gün Ağaçlı Mahallesi’ndeki başka bir taziyeye gittiği ifadesi yer aldı. Kulp Belediyesi Eşbaşkanı Fatma Ay ise, olay günü ablasının oğlunun nişanı nedeniyle Adana’da olduğunu, saldırıyı basından duyduğunun beyanına yer verilen iddianamede, saldırıda kullanıldığı iddia edilen iş makinesi operatörü Ümit Fidan da Haçukan köyünde çalışma yaptığını beyan ederek iddiaları reddetti.
‘Gizli tanık ifadeleriyle anlaşıldı’
Gizli tanık beyanları doğrultusunda HDP İlçe Başkanı Mehmet Abidin Karaman’a ait araç olduğunun tespit edildiğini; Mehmet Abidin Karaman, Kulp Belediye Eşbaşkanı Mehmet Fatih Taş, Belediye Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş ve Emin Ay’ın olay günü patlamanın yaşandığı yerde olduğunun anlaşıldığı değerlendirilmesinin yapıldığı iddianamede, Kulp Belediyesi’ne ait araçların GPS kayıtlarında belediye ait Ford Courier marka aracın söz konusu bölgede patlamadan bir gün önce 4 saat boyunca bulunduğu ve aracın Kulp Belediye Meclis Üyesi Yücel Çete tarafından kullanıldığının tespit edildiği belirtildi.
Olaydan bir gün önce Ağaçkorur bölgesinde belediye ait araçla gittiğini doğrulayan Kulp Belediye Meclisi Yücel Çete, odun kesiminden dönenlerin hayatını kaybettiği bölgeye, odun aldığı için gittiğini, yanında yevmiye ile tuttuğu işçilerin olduğunu, kesim ve nakliye işlerini yapmak için oraya gittiğine dair ifadesine yer verilen iddianamede, Çete’nin adli kontrol tedbirleri kapsamında serbest bırakıldığı hatırlatıldı.
HTS raporuna kim nerede belli
Kişilerin telefonlarıyla yaptıkları görüşmelerde, arayan, aranan, arama zamanı, arama süresi, arama yeri ve sinyal alınan baz istasyonları gibi bilgileri kapsıyan HTS (Historical Traffic Search) Raporu’na yer verilen iddianamede, Mehmet Emin Ay ve Ümit Fidan’ın olay günü, Yücel Çete’nin ise olaydan bir gün önce olay bölgesinde olduğunun HTS kayıtlarından tespit edildiği ifade edildi. Belediye Eşbaşkanlarının HTS kayıtlarına göre nerede olduğuna dair tespitin yer almadığı dikkat çekilen iddianamede, Eşbaşkanı Ay’ın diğer eşbaşkan Taş, HDP İlçe Eşbaşkanı Mehmet Abidin Karaman ve Belediye Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş’la olay günü ve olay sonrası telefon görüşmesi yapıldığı bununla da Ay’ın telefon görüşmesi yaptığı kişilerle irtibatının anlaşıldığı vurgulandı.
‘Eşbaşkan Fatma Ay, Taş ve Fen işleri müdürüyle irtibatlı’
Eşbaşkanlar Ay ve Taş’ın katıldığı eylem ve etkinliklerin de suçlama konusu yapıldığı iddianamede, şüphelilerin “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak amacıyla faaliyetlerde bulunan PKK/KCK ile aynı fikir ve eylem birliği içerisinde bulunduğu sonucuna varılan iddianamede, gizli tanık beyanları, GPS ve GSM baz kayıtları, şüphelilerin kendi aralarında görüşmeleri hep birlikte dikkate alındığında şüphelilerin 7 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı eylemi gerçekleştirdiği savunuldu.
İddianamede, şüphelilerin gerçekleştirdiği öne sürülen eylem nedeniyle TCK’nın 302/1, 174/1-2 ve 82/1-a-c düzenlenen maddelerden ayrı ayrı 8’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
MA / Aydın Atay