Çavuşoğlu, ABD Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği “Ermeni tasarısı” ve Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar konusunda, ‘ABD siyasetinde kamplaşma yaşandığını ancak Beyaz Saray’ın Türkiye’yle olduğunu’ söyledi
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 4 milyar 631 milyon 723 bin liralık bitçe teklifine ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara-Washington hattındaki görüşmeleri de yorumladı.
ABD ile ilişkilerin ‘zor bir dönemden geçtiğini’ söyleyen Çavuşoğlu, bunun nedenini de Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’ler olduğunu söyledi. “ABD iç siyasetindeki kamplaşmanın da bu süreçte aleyhimize sonuçlar doğurduğunu görüyoruz” diyen Çavuşoğlu, sorunların çözümü için AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Washington’daki ziyaretinde ‘ABD tarafına kapsamlı dosyalar verdiğini’ ifade etti.
Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri operasyonu nedeniyle ABD Kongresi’nin baskı oluşturmak için girişimler başlattığını itiraf eden Çavuşoğlu, “Temelsiz iddialarla dolu iki tasarı ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edildi. Bunlardan sözde ‘Ermeni soykırımı’ kararına Yüce Meclisimiz, yaptığı ortak açıklamayla en güzel cevabı verdi. Ülkemize yönelik yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa tasarısı da keza aynı yaklaşımın üründür. Bu hususları geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD ziyareti vesilesiyle Amerikan tarafıyla etraflıca ele aldık” dedi. Çavuşoğlu, ABD Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği “Ermeni tasarısı” ve Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulanması yönündeki girişimler konusunda, ‘ABD siyasetinde kamplaşma yaşandığını ancak Beyaz Saray’ın Türkiye’yle aynı noktada durduğunu’ söyledi.
‘AB’nin tutumu haksız’
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’yle ilişkiler konusunda da sorunlar yaşandığını işaret ederek, bu konuda AB’nin ‘haksız tutum’ sergilediğini öne sürdü. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’yla ilişkilerini olumlu bir zeminde geliştirmeye devam ettirdiğini belirterek, Rusya’yla sadece ‘Kırım konusunda anlaşmazlık bulunduğunu’ dile getirdi. Çavuşoğlu, “Başta Kırım olmak üzere anlaşamadığımız hususlar elbette var. Bu konularda diyalog yoluyla ortak payda bulmaya çalışıyor, işbirliğini hedefliyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ