Yıllardır uygulanan politikalar nedeniyle çökme noktasına gelen tarımın sorunları tartışılırken, Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Abdulsamed Ucaman, sorunun çözümü için kooperatif ve birlikleri gösterdi
Diyarbakır’da çiftçinin sorunları, tarım arazilerinin giderek küçülmesi ve AKP’nin izlediği tarım politikalarını değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Diyarbakır Şube Başkanı Abdulsamed Ucaman, bölgenin gözden çıkarıldığını vurguladı. Ucaman, “Her gün yasaklar var. Tarım arazileri de bundan nasibini almış. Sadece görsellikle ilgili bir durum var. Ova kesiminde bulunan arazilerde ise ekim yapan çiftçi zarardadır” diye konuştu. Diyarbakır’da bu yıl yaşanan kuraklık ve bahar mevsiminde yağan aşırı yağmurdan kaynaklı tahıl ürünlerini eken çiftçinin zararının büyük olduğunu kaydeden Ucaman, “Son 15 yıldır, tarım adına artık hiçbir politika kalmamış. Tarım alanı, problemli bir alana dönüştü. Kurumlar, çiftçiye yardımcı olmuyor. Çiftçiye destek amaçlı hiçbir şey yapılmıyor. Çiftçi, kendi kaderiyle baş başa bırakılıyor” ifadelerini kullandı.
Toprak korunmuyor
Diyarbakır’da tarım arazilerini korumak amacıyla var olan Toprak Kurulu’na dikkat çeken Ucaman, “Toprak Kurulu denilen bir kurum var. Bu kurulun görevi tarımsal alanları korumak. Kamuoyu yararı adı altında her taraf dağıtılmış. Bu tarımsal ve üretim birlikteliğini bitirmiş durumda” şeklinde konuştu.
Çiftçiler örgütlenirse
Çiftçilerin eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Ucaman, “Ciddi bir örgütlenme yapılması gerekiyor. Birlikler oluşturulmalıdır. Bizler de bu birliklerdeki çiftçilere her zaman yardımcı oluruz. Bu birlikler aracılığıyla da çiftçi daha kazançlı olur. Bölgede kooperatifler oluşturmalı ve bu kooperatiflerin de bir araya geleceği birlikler oluşturmalıdır. Bölge için bu durum elzemdir” diye konuştu. Çiftçilere çağrıda bulunan Ucaman, “Çiftçilere her türlü desteği sunmaya hazırız. Birlikte güç doğar. Çiftçiler, kendi aralarında birlikteliklerini ve sistemlerini kurarsa güç olabilirler. Devletten gelecek destek köstektir. Çiftçiler, kendi özgücüne güvenmelidir. Kooperatif ve birliklerini kurmalıdır” dedi.
Diyarbakır’da tarım bitiyor
Diyarbakır, daha önce 650 bin hektar ekili tarım alanına sahipken, AKP döneminde yürütülen tarım politikaları sonucu bu alan gittikçe küçülmeye başladı. Kent ekonomisinin yüzde 40’ı tarımdan karşılanırken; Diyarbakır’da geçen yıllara oranla çiftçinin ekonomik durumu daha da kötüleşiyor. Kent genelinde başta buğday, mercimek, mısır gibi tahıl ürünlerini eken çiftçinin zararı ise hem yaşanan ekonomik kriz hem de iklimsel değişiklikten dolayı büyük. Kentin kırsal kesiminde de çiftçiler, Olağanüstü Hal (OHAL), güvenlik bölgesi ilanları ve operasyonlardan kaynaklı ekin ekemez hale getirildi.
DİYARBAKIR/MA