Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın son açıklamalarından sonra Suriye’nin toprak bütünlüğü tartışmaları yeniden gündeme gelirken Kuzey ve Doğu Suriye yetkilileri başından beri demokratik bir Suriye’yi savunduklarını açıkladılar. Özerk Yönetimin, 2011 yılından bu yana, Suriye’nin toprak bütünlüğü, merkezi yönetimle diyalog, özerk yapının korunarak yasal ve anayasal statünün tanınması vurguları yaptığı belirtilirken, bütün bunların diyalogla belirleneceği de ifade edildi. Özerk Yönetim, Cenevre ve Astana gibi ülkenin geleceğini belirleyecek siyasi süreçlerin dışında tutulduğu halde bu ilkelerden vazgeçmediği de kaydedildi.
Soçi ‘mutabakatı’
Türkiye ile Rusya arasında 22 Ekim’de Soçi’de varılan 10 maddelik ‘mutabakat’da ‘Ateşkes anlaşması’ onaylandı. Rusya, Türk devletinin taleplerine uygun olarak, Kürtlerin topraklarını terk etmelerini, sınırdan 35 km uzaklaşmalarını kararlaştırdı. 24 Ekim’de TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelîl, “Bizler bu toprakların çocuklarıyız. Biz Suriyeliyiz ve toprağımızın bütünlüğünü savunuyoruz. Eğer Suriye rejimi Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyorsa, bizimle diyaloğa açık olmalı” dedi. Türk devleti ile Rusya arasında varılan mutabakata ilişkin 24 Ekim’de açıklama yapan QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdî, ‘mutabakatın’ kabul etmedikleri maddelerinin olduğunu, Rusya ile durumu görüştüklerini söyledi.
Komutanlık muhatap alınmalı
Suriye Savunma Bakanlığı, 30 Ekim’de QSD ve Kuzey Doğu Suriye Özerk yönetimine “Suriye ordusu saflarına katılma” çağrısı yaptı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve QSD Genel Komutanlığı ise bu çağrıya, “Bu yöntem siyasi bir çözüme hizmet etmemektedir. Aksine krizi derinleştiriyor. Üyelerimiz değil, diyalog kapılarını açma niyetinde olan QSD Genel Komutanlığı doğrudan muhatap alınmalı” cevabını verdi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise, Russia Today’a verdiği söyleşide PYD ve Kürtleri suçlayarak, “Suriye hükümetinin geçmişte Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde tam egemenliğini yeniden tesis etmeyi amaçladığını” söyledi. Esad’ın açıklamalarına cevap veren PYD Genel Meclisi, “Suriye rejimi, halen ülkeyi hegemon güçler arasında parçalanmaya ve Suriye halklarının dünyanın dört yanına yayılmasına neden olan zihniyetinde ısrar etmektedir” dedi ve diyalog çağrısı yaptı.
HABER MERKEZİ