‘Çölde açan kardelen ve eski bir kapı’ çalışması ile ‘İçeriden Dışarıya Fotoğraf’ projesine katılan İFSAK üyesi Ayten Ünal, tutuklu Mustafa Ağcakaya’nın hayalini gerçekleştirmek için fotoğrafın Fas’tan çekildiğini belirtti
İzmir’de sergilenen “Düşler Tutsak Edilemez: İçerden Dışarıya Fotoğraf” projesinde yer alan İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) üyelerinden Ayten Ünal ve Red Fotoğraf ekibinden Sultan Güner sergi hakkında konuştu. “Çölde açan kardelen ve eski bir kapı” çalışması ile projeye katılan Ünal, projeyi Photoshop işlemini yapan Kerim Eren, ve fotoyu Fas’ta çeken Hakan Gönüllü ile birlikte yürüttüklerini ifade ederek eşit, dayanışmacı ve özgürlükçü bir proje olduğunu ifade etti. Güner ise “Bu proje bize yapıamayacak zannettiğimiz şeyleri yapabildiğimizi gösterdi” dedi.
Bir fotoğraf için…
Tutukluların birçok insanın göremeyeceği ayrıntıyı görebildiklerini ve tasvir edebildiklerini söyleyen Güner, projeye ilk olarak içeriye gönderilen fotoğrafların tasvir edilmesiyle başladıklarını ardından da hayal edilen karelerin fotoğraflanması fikrinin ortaya çıktığını belirtti Özellikle belgesel foto ve haber fotoları çekenlerin zorlandığını söyleyen Güner, “Ben bir fotoğraf için 3 kez Diyarbakır’a gittim. Başka bir mahpusun karesi için ise Fas’a kadar gitmek gerekti. Bir diğer kare ise Hindistan’dan geldi. Proje bize yapılamayacak zannettiğimiz şeyleri yapabildiğimizi gösterdiler”
Özgürlük hayal kurmaktır
Ayten Ünal ise, “müebbet hapis” cezasına çarptırılan Mustafa Ağcakaya’nın “çölde açan kardelen ve eski bir kapı” hayalinin yer aldığı çalışmanın yürütücülerinden biri. Ünal, bu fotoğraf karesinin İFSAK’tan Hakan Gönüllü tarafından Fas’ta çekildiğini belirterek, “Çölde kardelen hayal eden aslında derin bir umut hayal eden bir hayalperesttir. Müebbetlik olan arkadaşımızın aslında hayali cezaevinden tahliye olmaktı. Umudu hala yeşerttiğini gördük. Bizim umudumuzun bittiği zamanda onların mektupları bize ilaç oldu. Bu çalışma eşit ve çok dayanışmacı çok özgürlükçü bir proje oldu. Geleceğe olan inancımızı birbirimize aşıladık. Ve gördük ki İçeride veya dışarıda olmak çok önemli değil özgürlük gerçekten büyük hayaller kurmak, o hayaller üzerinden tutunarak yaşamak” ifadelerini kullandı.
68 hayalin ürünü
Red Fotoğraf Grubu ve Görülmüştür Ekibi tarafından 68 tutuklunun çekmeyi hayal ettiği fotoğrafların yer aldığı sergi İzmir Sanat Merkezi’nde 30 Temmuz’da açıldı. Yüzlerce şair, yazar, ressam ve fotoğrafçının destek verdiği kolektif bir çalışmanın ürünü olan sergi, 8 Temmuz’a kadar ziyarete açık olacak.
İZMİR