İklim değişikliği en fazla denizleri ve okyanusları etkiliyor. Gerçekleştirilen yeni bir araştırma, deniz ve okyanus seviyelerinin dünyanın son sıcak döneminde 10 metre yükseldiğini ortaya çıkardı
Nature Communications dergisinde yayınlanan bir makale, iklim değişikliği nedeniyle denizlerin ve okyanuslarda yaşanan yükselişe dikkat çekiiliyor. Makalede 125 bin yıl önce meydana gelen, yaklaşık 10 bin yıl süren interglasyal dönemde deniz seviyesinin yükselmesinin ana nedeninin Antarktika’daki buzun erimesi olduğu belirtildi. Antarktika’da bulunan buz tabakaları, hızla değişebilir ve eriyebilir. Bu da kıyı bölgelerinde yaşayan insanların yaşadıkları alanları önemli ölçüde etkileyebilir.
Denizler 1 metre yükselecek
Dünya şu anda yaklaşık 10 bin yıl önce başlayan interglasyal dönemin içinde. Yani ısınıyor. Ancak son 200 yıldaki artan sera gazı emisyonu, son interglasyal dönemde yaşanılanlardan daha hızlı ve daha aşırı iklim değişikliğine neden oluyor. Eğer sera gazları emisyonu şu anda olduğu seviyede kalırsa ya da seviye daha da artarsa, 2100 yılına geldiğimizde denizlerin ve okyanusların seviyesi toplamda 70 ile 100 cm arasında artmış olacak.
İki kutup bölgesi de eriyor!
Mevcut sıcaklık seviyesi, kutup buz tabakalarının erimesinin gelecekteki deniz seviyelerine etkisinin tahmin edilenden daha fazla olacak. Geçmiş interglasyal dönemle, içinde bulunduğumuz interglasyal dönem arasındaki en önemli fark, geçmiş dönemde iki kutup bölgesinde aynı anda buzulların erimesinin yaşanmamasıydı. Ancak günümüzde, sera gazlarının emisyonlarından kaynaklanan iklim değişikliğinde, her iki kutup bölgesinde de aynı anda buzullar eriyor. Eğer iklim değişikliği bu şekilde devam ederse dünyanın daha önceki interglasyal dönemde yaşadığı deniz seviyesi artışı, yaşayacaklarımızın sadece küçük bir göstergesi olacak.
EKOLOJİ SERVİSİ