Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği ile Bingöl’de süt entegre tesisi kuracağını açıklayan Sütaş, devlet teşvikleriyle adeta elini cebine atmadan bunu gerçekleştiriyor. Bu tesis, küçük üreticilerin sonunu getirebilir.
Sütaş’ın Bingöl’de yapımına başladığı büyükbaş hayvancılık yatırım tesisinin bölgede hayvancılığı geliştireceği iddia ediliyor. Bu kapsamda Bingöl’de silajlık mısır üretimine başlandığı açıklandı. Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhan Bahadır, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yener, Tarım Kredi Kooperatifi Bingöl Müdürü Suphi Çetkin, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yılmaz Çapak ve çok sayıda üreticinin de hazır bulunduğu bir heyetle Bingöl Garip köyünde ekimi gerçekleştirilen birinci ürün silajlık mısır, ikinci ürün silajlık mısır ve dane mısır tarlalarında incelemelerde bulundu. İl Tarım Müdürü Burhan Bahadır, “İlimiz nüfusunun yaklaşık yüzde 44’ü tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Yaptığımız fizibilite çalışmalar sonucu ilimizde özellikle kaba yem açığının olduğunu görmekteyiz. Malumunuz üzere kaba yemler (silajlık mısır, yonca, fiğ, korunga vb.), hayvancılık işletmelerinde vazgeçilmez öneme sahiptir. Hayvan yetiştiriciliğinde maliyetin yüzde 60-70’i yem girdisidir” açıklamaları Bingöllü çiftçilerin sorunlarına cevap arayan değil, aksine Sütaş’ın ihtiyaçlarına yönelik kolaylaştırıcı işlevini üstlendiğini gösteriyor. Bölge insanlarının tarım ve hayvancıkla geçiniyor olmasını, işletmeciliğe indirgemesi bölgede başka bir projenin işlediğini ortaya koyuyor.
Cebinden para çıkmayacak
Sütaş Süt Ürünleri A.Ş tarafından yapılacak Entegre Teknik Büyükbaş Hayvancılık Yatırım Tesisi için AKP hükümeti tarafından arazi, vergi, SSK, KDV gibi birçok teşvik uygulayacağı ve bu teşviklerle Sütaş adeta cebine dokunmadan tesisi kuracağı açıklanmıştı. Söz konusu tesis tamamlandığında, 6 bin 500 Baş Damızlık Süt Sığırı, 10 bin Baş Süt Yönlü Büyükbaş Hayvan (Sağmal), 5 bin Baş Et Yönlü Büyükbaş Hayvan, Günlük bin 63 Ton Kapasiteli Süt İşleme Tesisi, 50 Başlık Genomik Boğa Yetiştirme Merkezi, Yıllık 10 bin Adet Embriyo Üretim Merkezi, Günlük 600 Ton Kapasiteli Yem Üretim Tesisi, Yıllık 3.000 Dekarlık Alanda Yem Bitkileri Yetiştiriciliği, Yıllık 23 bin Ton Kapasiteli Organomineral Gübre Üretim Tesisi ve Yıllık 39 bin MW Kapasiteli Elektrik (Biogaz) Üretim Tesisi ile tam kapasiteli olarak faaliyete geçeceği duyuruldu. Tesiste 1060 kişiye iş verileceği açıklanırken bu işçilerin kaçının Bingöl’den olacağı noktasında bir açıklama yok.
Bingöl Sütaş süt tekeline!
Bölgede hayvancılığı geliştireceği ifade edilen bu tesisle Bingöl ve çevresinde çiftçilik yapan küçük üreticiler yok olup gidecek. Sütaş Bursa’daki tesisinde ürettiği sütler, süt ürünleri üretimlerine yetmediği için dışarından yani köylüden süt almaktadır. Aldıkları süt fiyatları ise üreticinin emeğini karşılamaktan çok uzak bir rakam, 2017’de 1.40 TL olarak uygulandı. Bu yıl bu rakamın 1.50 TL’yi aşması beklenmiyor. Ancak çiftçiden topladıkları 1 litre yağı alınmış sütü tüketiciye 5 TL olarak satarken kimin kazandığı açıkça görülebilmektedir. Bu tesis Bingöl’e kurulduğunda Bingöl’de Süt hayvancılığı bitecek ya da Sütaş’a kazandıran bir üretim biçimine döneceği şimdiden belli. AKP’nin tarımsal üretimleri küçük çiftçilerin elinden alıp tekellere devretme olarak özetlenecek tarım politikalarının bir adımı Bingöl’de atılıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ