Birleşmiş Milletler; Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin saklamaya dahi gerek duymaksızın ambargoyu delerek Libya’ya silah sevkiyatı yaptıklarını raporlaştırdı.
Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, Libya’ya ilişkin bir rapor hazırladı. Rapora göre Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri 2011 yılından bu yana Libya’ya yönelik silah ambargosunu düzenli olarak deliyorlar.
Hava saldırıları ve eğitim
Amerika’nın Sesi’nin AFP’ye dayandırdığı haberde, BM uzmanlarının bir yıl süren çalışmaları sonucu hazırlanan raporda, üç ülkenin zaman zaman saklamaya dahi gerek görmeksizin Libya’ya silah sevkiyatı yaptıklarını kaydetti. Raporda ayrıca Ürdün, Nisan ayında Libya’nın başkenti Trablus’ta denetimi ele geçirmek üzere harekete geçen muhalif General Halife Haftar’a bağlı güçlere, eğitim vermekle suçlanıyor.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin de hava kuvvetleri vasıtasıyla Haftar’a bağlı güçlere destek verdiği ve hava saldırıları düzenlediği ifade ediliyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin, 2 Temmuz’da Trablus’taki bir mülteci kampının havadan vurulması operasyonuna dahil olmuş olabileceği belirtiliyor. Bu saldırıda kampta en az 50 kişinin hayatını kaybettiği hatırlatılıyor.
Raporda bu saldırının doğrudan Birleşik Arap Emirlikleri Hava Kuvvetleri tarafından yapıldığı söylenmese de operasyonu gerçekleştiren uçakların, Amerika yapımı F-16’lar ve Fransız yapımı Mirage 2000-9s uçakları olduğu, bu uçakların da BAE’nin envanterinde bulunduğuna dikkat çekiliyor.
Türkiye desteğini sürdürüyor
Türkiye’nin de açık bir biçimde destek verdiği Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez El Sarraj’a doğrudan askeri mühimmat, insansız hava araçları ve zırhlı araçlar gönderdiği belirtiliyor. BM uzmanlarının, Güvenlik Konseyi’ne 29 Ekim tarihinde sundukları raporda Libya’da tarafların dışarıdan teknik destek, savaşçı desteği ve silah yardımı aldıkları ifade ediliyor.
85 sayfalık rapor
Rapora göre Libya’da hem Sarraj hem de Haftar’a bağlı güçlerin arasında Çad ve Sudan’dan gelmiş yabancı savaşçılar da yer alıyor. Ancak bu savaşçıların mevcut çatışmalar ve duruma etkisinin çok az olduğu belirtiliyor. Güvenlik konseyine sunulan ve AFP Haber Ajansı tarafından haberleştirilen raporun 85 sayfa olduğu ve 300’den fazla fotoğraf, harita ve silahların gönderildiği gemilerin taşıma belgelerini içerdiği belirlitiliyor.
Yoğun İHA kullanımı
Libya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Ghassan Salame de daha önce yaptığı bir açıklamada, ülkede devam eden çatışmalarda insansız hava araçlarının çok yoğun biçimde kullanıldığını söylemiş ve bu konuda suçlamalarda bulunmuştu. Bazı diplomatlar da raporda Rusya’nın Libya’daki varlığından bahsedilmemesine dikkat çekiyorlar. Amerika medyası daha önce Rus askerlerinin Haftar güçlerine destek vermek adına Libya’ya gönderildiğini iddia etmişti.
DIŞ HABERLER