Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan HDP Hakkâri eski Milletvekili Selma Irmak hakkında mahkeme, avukatların itirazı üzerine önce tahliyesine, ardından ise tutukluluk halinin devamına karar verdi
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da birçok ilde yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan HDP Hakkâri Milletvekili Selma Irmak, Hakkâri’de tutuklanmıştı. Selma Irmak’ın avukatları Erhan Ürküt ve Reyhan Yalçındağ Baydemir, Selma’nın tutukluluğu için itiraz ederken, mahkemenin itiraza kafası karışık bir şekilde karar verdiği görüldü.
Selma Irmak için önceden yargılama yapan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, “örgüt üyeliği” için tutukluluk halinin devamına ve “örgüt propagandası” suçundan ise infazın durdurulmasıyla birlikte tahliye kararı vermişti. Yine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etmiş ve aynı mahkeme bu kez savcılığın itirazını kabul ederek 5 gün önceki kararının tersi bir kararla, propagandadan da tutuklama kararı verdi.
Mahkeme Irmak’ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti hakkında, “Daha önce hükmen tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesi hususları dikkate alınarak infaz durdurma talebinin reddine, ölçülü ve orantılı olan hükmen tutukluluk halinin devamına, örgüt propagandası yapmak suçundan verilen hüküm yönünden ceza miktarı, üzerine atılın suçu işlediğine ilişkin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması diğer suçla içtima edilen ceza miktarının fazla oluşu, sanığın serbest kalması durumunda kaçma, saklanma veya kaçacağı şüphesi uyandıran somut olguların oluştuğu anlaşılmakla, ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan hükmen tutuklanmasına ilişkin aşağıdaki hüküm kurulmuştur” diyerek gerekçeleri sıraladı.
Mahkeme verdiği kararı şu şekilde açıkladı
“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 4 Kasım 2019 tarihli ve 2019/115 sayılı itirazının kabulüne,
* Hükümlü Selma Irmak vekili Avukat Erhan Ürküt ve Avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir’in propaganda suçu yönünden infazın durdurulması talebinin kabulüne,
* Hükümlü hakkında 5275 sayılı ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanunun 98/1 ve 7188 sayılı kanunun 31. Maddeleri gereğince, ‘Örgüt propagandası yapma’ suçundan infazının durdurulmasına, ‘silahlı örgüte üye olma’ suçunun vasıf ve mahiyeti, sanık hakkında daha önce hükmen tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesi hususları dikkate alınarak tahliye talebinin reddine, ölçülü ve orantılı olan hükmen tutukluluk halinin devamına kararı verildi.
* Ayrıca mahkeme infaz evrakları mahkememize geldikten sonra dosyanın talep doğrultusunda yargıtay ilgili ceza dairesine gönderilmek üzere Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesine gönderilmesine,
* Örgüt propagandası yapmak suçu yönünden tutuklama müzekkeresi düzenlenilmesine karar verildi.”
Zeydan da bırakılmamıştı
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP Hakkari eski milletvekili Abdullah Zeydan hakkında da tahliye kararı verdikten sonra itiraz üzerine geri almıştı. 25 Ekim’de avukatları Mahsuni Karaman ve Murat Arksak tarafından Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne “infazın durdurulması” ve “dosyanın temyize gönderilmesi” talebiyle yapılan başvuru 1 Kasım’da kabul edilerek, tahliye kararı verildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tahliye kararına itiraz üzerine mahkeme, kararını “tutukluluk halinin devamına” çevirdi.
JinNews