Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyum olarak atanan İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün öldürülmesi ile ilgili davada Gaziantep İstinaf Mahkemesi’nin beraat eden kişilerin yeniden yargılanmasına ilişkin aldığı karar doğrultusunda ilk duruşma 11 Temmuz’da görüldü. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nde görülen duruşmada karar çıkmadı ve 21 Kasım’a ertelendi. Hakkında yeniden yargılanma kararı verilen ve daha önceki duruşmalarda “İfadem savcının gözleri önünde kafama silah dayanarak alındı” diyen Devran Aslan’ın savcılıktaki ifade görüntüleri ortaya çıktı. 50 dakika 38 saniye süren görüntülerde, ifadeyi alan savcı S.Ö.’nün Aslan’a kimi uyarılarda bulunduğu görülüyor. Savcının, “iyi düşün” şeklinde tembihlediği Aslan, önce burnunu sonra da başını işaret ederek, “Bu aralar burnum kanadı. Dengem yerinde değil” diyor. Görüntülerin başında savcı, “Bak şimdi, emniyetten arkadaşlar geldi, bazı şeyler anlatmak istediğini söyledi. Şimdi olayı seninle baş başa bir görüştük. Eyvallah. Ama şimdi bize avukat huzurunda bazı şeyleri söylemen lazım. Bunlar senin ilk beyanların. Tamam mı? Ayrıntılı olarak beyanlarını daha sonra alacağım. Ama bana anlattıklarını avukatının huzurunda hiçbir baskı altında olmadan bize anlatmanı istiyoruz” diyor. Devamında Aslan’dan olayı anlatmasını isteyen savcı, “Şimdi kargo meselesinden önceki toplantıyı anlat bana. Toplantıdan başlayarak, patlama anına kadar yaşanan süreci, aklında kalanları” diyor. Bu sırada Aslan, “Kargoya da gidelim mi sayın savcım” diye soruyor. Savcı da bunun üzerine, “Sen ilk önce toplantıdan başla, kargo alınması, yerleştirilmesi, patlatılması anına kadar ki süreci anlat” diye tembihliyor.
‘Önemli değil, ifadede geçsin’
Daha sonra Aslan’ın avukatı görüntülerde beliriyor. Savcı, Aslan’dan olayı anlatmasını istiyor. Konuşmaya başlayan Aslan’ın yer yer tarih, isim ve olayın nasıl yaşandığını karıştırması dikkat çekiyor. Aslan’ın “Sonra kargo gününe geldik” demesiyle araya giren savcı, “Kargo gününe gelme” diye müdahalede bulunuyor. Bu sırada savcının içeri giren başka biriyle “İstanbul ile temasa geçin. Önemli değil, ifadede geçsin cümleler” ifadesini kullandığı duyuluyor. Aslan’ın, ifadesinin devamında bahsi geçen kargoyu almaya gitmesini anlatması üzerine savcı bir kez daha araya girerek, “Yani sen kargonun bomba olduğunu bile bile gittin” diye soruyor. Soruya “Evet” cevabı veren Aslan, devamında şu an tutuklu olan dönemin Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Şerif Mesutoğlu üzerine ifade veriyor
‘Unuttum, bir kere söyledim’
Aslan, 7 Kasım 2016’da Kaymakam Safitürk’ün binada olduğunu söylüyor. Bunun üzerine bir kez daha müdahale bulunan savcı, Safitürk’ün o gün Ankara’da olduğunu ve binada olamayacağını belirterek, daha önce yazılan ifadeyi okuyor. Aslan da, “Evet onu söylediler” diye cevap vererek, “Şef çıktı odadan, şeyi aldı. Paketi. Odasına girdi” diye devam ediyor. Savcı bu defa da, “Paket gelmedi daha. 7’sindeyiz daha” uyarısında bulunarak, “bombanın” rengini soruyor. Aslan ise, “Valla unuttum. Size bir kere söyledim sayın savcım” diyor.
‘Bomba’ Kızılay’ın kupa bardağı
Devran Aslan, yerel mahkemece yapılan duruşmalarda yaptığı savunmalarda birçok kez ifadelerinin zorla alındığını beyan etmişti. Aslan, ayrıca ifadesinin polislerce hazırlanarak, işkence ile kabul ettirildiğini söylemiş ve “İfadem savcının gözleri önünde kafama silah dayanarak alındı” demişti. Mahkeme ise, söz konusu ifadeleri SEGBİS sisteminin kayıtta olması gerekçesiyle duruşma zaptına geçmemişti. Görüntülerde Aslan’ın ifadesinde bahsini ettiği kargonun da, Kızılay Bölge Müdürlüğü’nden Şerif Mesutoğlu’na teşekkür için gönderilen kupa bardak olduğu ortaya çıkmıştı.
Tanığın ifadesi yalan
Dosyanın “en önemli tanığı” olarak gösterilen ve tek kelime Türkçe bilmeyen zihinsel engelli Mehmet Ali Gezginci’nin de daha önce ifade görüntüleri ortaya çıkmıştı. Gezginci’nin, ifadesinde sadece sorulan sorulara “Ere-Na” (Evet-Hayır) şeklinde cevap verdiği, tercüman olarak sorgu odasında bulunan maskeli polisin Gezginci’nin ifadesini olayı anlatıyormuş şeklinde çevirdiği görüntülere yansımıştı. Gezginci’nin teşhis yaptığı anlara dair görüntülerde de tercümanlık yapan polisin yanlış çeviri yaptığı ortaya çıkmıştı.
Ne olmuştu?
Muhammed Fatih Safitürk’ün öldürülmesi ile ilgili davada, 71 kişi gözaltına alınmış, 15’i tutuklanmıştı. Dava geçtiğimiz yıl Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanmıştı. 14 kişi hakkında beraat kararı veren mahkeme, dönemin Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu hakkında, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası vermişti. Yerel mahkemenin verdiği kararı bozan Gaziantep Bölge İstinaf Mahkemesi ise, beraat kararı verilen Devran Aslan, Fikret Baği, Tahsin Erdaş, Vedat Erol, Nursel Eser, Zuhal Dalçin, Zinet Erdaş ve Mehmet Deniz’in yeniden yargılanmasına karar vermişti. İstinaf Mahkemesi’nin cezası “hukuka uygun” dediği Şerif Mesutoğlu ise, 24 Haziran’dan bu yana “adil yargılanma talebi” ile açlık grevi eyleminde
Ahmet Kanbal / Mardin-MA