yaşamsal ihtiyaç maddelerinin fiyatı durmadan artıyor ama ölüm çok ucuz. Son bir ayda yine 149 işçi yaşamını yitirdi; son 6 ayın bilançosu ise 907 ölüm… İSİG bir kez daha mücadele çağrısı yaptı
Güvencesiz, kayıt dışı çalışmanın yaygın olduğu Türkiye’de haziran ayında en az 149 işçi yaşamını yitirdi. İşçi Sağlığı ve Güvencesi Meclisi’nin (İSİG) yayınladığı rapora göre, yaşamını yitiren 149 emekçinin 119’u ücretli (işçi ve memur), 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşmaktadır. Ölenlerin 9’unun kadın işçi, 140’ının ise erkek olduğu belirtilen raporda, kadın işçi cinayetlerinin tarım, ticaret ve konaklama işkollarında gerçekleştiği belirtilirken, 2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 6 çocuğun da geçen ay can verdiğinin altı çizildi. Raporda, yaşamını yitiren işçilerden 6’sının mülteci/göçmen olduğu, bunların da 2’sinin Suriyeli, 2’sinin Gürcü, 1’inin Özbek ve 1’in de Azeri olduğu da kaydedildi.
İnşaat başta geliyor
Rapora göre, ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret, belediye, metal ve enerji işkollarında gerçekleşti. En fazla ölüm nedeni ise trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve ezilme/göçük olarak görünüyor. En çok iş cinayeti İstanbul, Adıyaman, Bursa, Manisa, Kocaeli, Sakarya, Hakkari, İzmir, Konya, Kütahya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da yaşandı. Raporda ayrıca, ölenlerin 2’sinin (yüzde 1,34) sendikalı işçi, 147 işçinin ise (yüzde 98,66) sendikasız olduğu hatırlatılarak, örgütlülüğe vurgu yapıldı.
6 ayın bilançosu
İSİG raporunda, 2018 yılının ilk altı ayında en az 907 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği de vurgulandı. Raporda, son altı ayda ölenlerin de 21’inin (yüzde 2,31) sendikalı işçi, 886 işçinin ise (yüzde 97,69) sendikasız olduğu yeniden vurgulandı.
İSTANBUL