Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonunda uluslararası kamuoyunda gündem olan ‘savaş suçu’ haberlerine bir yenisi daha eklendi.Yaralı bir kadını esir alan TSK destekli gruplar, yayınladıkları videoda ‘katliam’ diye bağırıyor. Türkiye ise iddiaları reddediyor
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim’de ‘Suriye Milli Ordusu’ ile birlikte başlattığı operasyonda, ‘savaş suçu’ işlendiğine dair bazı görüntüler medyaya yansımış, ABD’den ve uluslararası sivil toplum örgütlerinden konuyla ilgili art arda açıklamalar gelmişti. TSK ve desteklediği selefi grupların Kuzey ve Doğu Suriye’de sivillere yönelik gerçekleştirdiği ‘savaş suçları’ videosuna bir yenisi daha eklendi. TSK destekli gruplar çektikleri bir videoda YPJ’li yaralı bir kadını ‘katliam’ sloganları ile götürüyor. Ancak kaçırılan kadının akıbetinin ne olduğu bilinmiyor.
‘IŞİD zihniyeti ile aynı’
Bölgede faaliyet yürüten kadın örgütü Kongreya Star, yaralı kadınınYPJ’li Çiçek Kobane olduğunu ifade ederek, ‘yaşananların IŞİD zihniyetiyle aynı’ olduğunu söyledi. YPJ Genel Komutanlığı Çiçek Kobane’nin, 21 Ekim’de Eyn İsa’nın Mişrefa köyünde yaşanan çatışmada yaralı bir şekilde esir düştüğünü açıkladı. Kongreya Star konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin operasyonunda ‘kadın ve çocukların katledildiğini’ belirterek, ‘aynı zamanda kimyasal silah olan fosfor kullanıldığını ve uluslararası hukukun tanınmadığını’ söyledi. Yaralı olarak kaçırılan Çiçek Kobane’nin ‘insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığı’ ifade edilen açıklamada, daha önce aynı şekilde katledilerek videoları yayınlanan Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef ve YPJ’li Amara Renas hatırlatıldı. Açıklamada, ‘İnsanlık dışı uygulamalar’ kınandı.
Türkiye reddetti
Türkiye’nin operasyonda ‘savaş suçları’ işlediğine dair bir rapor yayımlayan ve önceki günde Türkiye’deki Suriyelilerin zorla savaş bölgelerine gönderildiğine dair bir rapor yayınlayan Uluslararası Af Örgütüne Türkiye’den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilere ilişkin olarak Uluslararası Af Örgütünce yayımlanan raporda yer verilen iddiaları reddediyoruz” dedi.
‘Savaş suçlarını’ dünya nasıl gördü?
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye’nin operasyonunda ‘savaş suçu işlemiş olabileceğini’ açıklamış, ABD Savunma Bakanı Mike Esper de, eğer doğrulanırsa, bu suçlardan “Türkiye’nin sorumlu tutulabileceğini” belirtmişti. ABD, operasyon sırasında beyaz fosfor kullanıldığı haberlerinin de ABD’li yetkililerce incelendiğini söylemişti. Yine BM de Türkiye’nin kontrolündeki grupların yaptığı infazların “savaş suçu” sayılabileceği uyarısında bulunmuştu. BBC Türkçe, Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı operasyonda ‘savaş suçu’ olarak sayılan haberleri derledi.
Buna göre, 12 Ekim’de, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriyeli Kürt politikacı Hevrin Xelef ve şoförünün de aralarında bulunduğu 9 kişinin Tel Abyad’da ‘infaz edildiğini’ açıkladı. SOHR daha sonra, Xelef’in ‘Suriyeli silahlı muhalifler tarafından öldürülürken çekildiğini’ söylediği bir videoyu sosyal medyada paylaştı. Yeni Şafak gazetesi Xelef’in ‘başarılı bir operasyonal öldürüldüğünü” öne sürdü. 23 Ekim’de, yine SOHR tarafından TSK destekli grupların bir Kürt kadın savaşçıyı öldürdükten sonra işkence yaptığı cenazesine işkence yapıldığı görüntüler paylaşıldı. Uluslararası Af Örgütü de, 18 Ekim’de yayımladığı bir raporda, Türkiye’nin düzenlediği operasyonda savaş suçu işlendiğini ifade etti. Af Örgütü’nün açıklamasına Türk yetkililer tepki gösterdi. 12-16 Ekim arasında operasyon bölgesinden 17 kişiyle konuşarak hazırlanan Af Örgütü raporunda, “yargısız infaz” ve bir okul, bir fırın ve bir ev olmak üzere sivillerin yaşadığı bölgelere yönelik bombardıman yapıldığı bilgileri var.
Af Örgütü, raporunda 12 Ekim’de Serekaniye’ye giden konvoya yönelik bombardımanda yaşamını yitiren gazeteciler ve sivillere de yer veriyor. Af örgütünün yanı sıra Amerikan CNN televizyonu ve New York Times da sivillerin katledildiğine yönelik haberleri yayınladı. The Times ve AFP gazeteleri de Serekaniye yaralanan ve vucüdlarında derin yanıklar oluşan çoukların görünlerini paylaşarak ‘bayz fosfor kullanıldı’ haberlerini manşete taşıdı. Türk yetkililer kimyasal haberlerini reddetti. 2018’nin başında başlayan Afrin operasyonu sonrasında da sivillerin evlerinin yağmalandığı, sivillere zarar verildiği ve DSG’lilerin cenazelerine zarar verildiğine yönelik görüntüler ortaya çıkmıştı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Biz bu haberleri ciddiye alıyoruz. Bu olayları araştırıyoruz. Görünen o ki bu olaylar yaşanmış. Bazı gruplar komutanları tarafından verilen emirlere muhtemelen uymadılar. Biz bunu çok ciddi bir şekilde inceliyoruz, gerekli önlemler alınacaktır” demişti.
DIŞ HABERLER