‘Bu kez Ay’a kalmak üzere gidiyoruz’ diyen NASA, Ay’a mobil robot gönderileceğini ve bu misyonda ilk kez bir astronot kadının dünyanın uydusuna ayak basacağını açıkladı
“Bu kez Ay’a kalmak üzere gidiyoruz” diyen NASA, dünyanın uydusuna mobil robot gönderileceğini ve bu misyonda ilk kez bir astronot kadının Ay’a ayak basacağını açıkladı. “Viper” ismi verilen robotun 2022 yılının Aralık ayında Ay yüzeyine inmesi planlanıyor.
Dün (25 Ekim) Washington’daki bir uzay konferansında konuşan NASA yöneticisi Jim Bridenstine, “Viper” isimli hareketli robotun, Ay’ın güney kutbuna inerek bölgenin yakın fotoğraflarını çekeceğini ve toprak örnekleri toplayacağını söyledi. Kuruluş daha önce “Artemis” projesi kapsamında 2024 yılına kadar ABD’li astronotların yeniden Ay yüzeyine ineceğini duyurmuştu.
“İkisi de kadın olabilir”
Bu çerçevede Ay yüzeyine, inmesi planlanan iki kişilik ekipte en az bir astronotun kadın olacağı da duyuruldu. NASA yöneticisi Bridenstine, “Tabii bunların ikisi de kadın olabilir” dedi.
“Bu sefer Ay’a kalmak üzere gidiyoruz. Çok daha uzun zaman dilimleri boyunca kalacağız. Mars’ta yeniden kurulabilecek olan her şey için bir mimari inşa ediyoruz.”
Ay’a yolculuğun hikayesi
ABD öncülüğünde Batı Bloku ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) öncülüğündeki Doğu Bloku ülkeleri arasında 1947’den 1991’e kadar devam eden uluslararası siyasi ve askeri gerginlik olarak adlandırılan Soğuk Savaş, uzay çalışmalarına da yansımıştı.
ABD ile SSCB arasında uzay çalışmaları sırasında başlayan “Ay’a insanı ilk kim gönderecek” yarışı, Soğuk Savaş sürecinden günümüze kadar devam ediyor.
ABD, ilk insanlı Ay yolculuğunu 16 Temmuz 1969’da Apollo 11 ile başarmış, SSCB ise 1957’de ilk uydu olan Sputnik’i yörüngeye göndermişti.
1969’da Apollo 11 uzay projesi ile yaptığı 102 saat 47 dakika süren uçuşun ardından Ay’a ilk ayak basan kişi ABD’li astronot ve bilim insanı Neil Armstrong’du.
Armstrong, astronot arkadaşı Edvin Aldrin ile birlikte Ay yüzeyinde toplam 2,5 saat süren yürüyüşü sırasında Dünya’dan kendisini dinleyenlere telsizden söylediği ”Benim için küçük, insanlık için dev bir adım” sözleriyle tarihe geçmişti.
Armstrong’un Ay’a gitmediğine dair iddialar da ortaya atılmıştı.
Uzay görüntüleri hakkında, havasız bir ortamda bayrağın dalgalanıp dalgalanamayacağı, gölgelerdeki ve yer çekimindeki uyumsuzluklar sorgulanmış, bir grup bilim insanının görüntüleri yeniden izlemek için NASA’ya başvurmaları üzerine “bulamıyoruz” cevabını almaları söylentileri güçlendirmişti.
2015’de Rusya hükümeti soruşturma komisyonu sözcüsü Vladimir Markin yazdığı bir makalede, astronot Neil Amstrong’un Ay’a ayak basma görüntülerinin gerçekliği konusunda şüpheler olduğunu, Ay’a inişin orijinal görüntülerinin kaybolduğunu ve Ay’dan alındığı söylenen kayaların yerinin belli olmadığını belirterek, uluslararası bir soruşturma komisyonu kurularak gerçeklerin araştırılması gerektiğini söylemişti.
NASA, 2009’da Ay’a iniş görüntülerinin yanlışlıkla silindiğini itiraf etmişti.
Bazı komplo teorisyenleri ise Ay’a iniş görüntülerinin yönetmen Stanley Kubrick tarafından çekildiğini iddia etmişti.
Bu tartışmalar arasında 1969 yılında astronot Edwin E. Aldrin Jr, Ay’a ayak basan ikinci insan olmuştu.
Bugüne dek Ay’a ayak basan astronotların tamamı erkekler arasından seçilmişti.
Uzay çalışmalarının başlamasından bu yana ilk kez ABD’li astronotlar Jessica Meir ve Christina Koch, 18 Ekim günü yanlarında astronot erkekler olmadan uzay yürüyüşünü gerçekleştirmişti.
Karınca, DW Türkçe